De la 1 aprilie, carburantii vor costa, teoretic, cu 40 de bani mai mult, pentru ca au intrat in vigoare noile accize de 7 eurocenti pe litru, impuse de Guvern. Insa benzinariile vor creste preturile treptat, ca sa nu apara un soc pe piata din cauza majorarii bruste.
 
Doar bugetul statului iese mai bine. In rest, oamenii de rand pierd 25 de lei pentru fiecare plin de motorina sau benzina, fata de preturile actuale.

Daca acum este 6 lei litrul de motorina si 5,8 lei litrul de benzina, de la 1 aprilie, teoretic, toate sortimentele de carburanti au fost majorate cu 40 de bani. Exista chiar si un studiu care arata ca soferii vor circula cu 1.100 de kilometri mai putin, an de an, daca isi pastreaza neschimbat bugetul pentru carburanti dupa introducea accizei suplimentare. Costul mediu anual va creste cu 505 lei pentru benzina si cu 415 lei pentru motorina.

Va fi pentru prima data in istoria recenta cand intrecem Germania la pretul combustibililor. La ei litrul costa 1,4 euro, la noi va fi 1,45 euro. Vom plati la pompa chiar mai mult si decat portughezii sau belgienii. Toate aceste costuri suplimentare nu sunt izolate, ele se vor rasfrange in produsele pe care le purtam, le consumam, precum si in servicii, sustine presedintele Traian Basescu.

Traian Basescu: "Acciza pe care premierul se cramponeaza sa o introduca e o suferinta inutila pentru economie si populatie,obligatiile prin tratat ni le-am indeplinit, este o masura abuziva, nu are nevoie de acesti bani, poate evita acesti 42 de bani prin reducerea cheltuielilor mari. Iar pe de alta parte de ce firmelor le acorzi si persoanelor particulare nu aceasta acciza inapoi. E o discriminare grosolana"

La randul sau, premierul a anuntat ca va permite deducerea a 4 eurocenti din acciza de 7 eurocenti pe carburanti pentru firmele de transport marfa.

Victor Ponta, premier: "Transportatorii care au peste 7,5 tone. E un sistem european pe care il aplica 6 tari europene pe care l-am solicitat si noi pentru cei care au licenta de transport. In acest fel ii sprijinim pentru ca 4 centi din crestere sa-i primeasca inapoi si pe cei care cumpara fara facturi ii scoatem cat mai mult in afara"

In aceste conditii, cea mai mare scumpire o vor simti in primul rand cei care au masini personale.

Nici cei care circula cu autocarul sau microbuzul nu sunt feriti de efectele majorarii accizei, spun reprezentantii firmelor de transport persoane.

Demonstrata statistic in ultimii ani, cresterea carburantilor duce automat la scumpiri in lant. Corelata si cu scumpirea gazelor cu 2% pentru gospodarii si 5% pentru firme - aplicata tot de la 1 aprilie, plus preturile tigarilor crescute si ele cu 50 de bani pe pachet, in medie - rezulta un impact minimum de 50 de lei pe luna. Atat va cheltui in plus fiecare dintre noi.