In urma acestei decizii istorice, banca este obligata sa modifice acum toate contractele de credit care au clauze abuzive, asemanatoare celor contestate in instanta. Potrivit avocatilor, oamenii pot depune, pe baza acestei hotarari, plangeri de recuperare a eventualelor sume platite in urma clauzelor abuzive.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care a fost parte in dosar prin Asociatia Parakletos, consumatorii vor putea acum sa ceara inapoi, cu titlu de plati nedatorate, nu numai sumele suplimentare calculate de banci in baza clauzelor abuzive, ci si dobanzile aferente acestor sume.

Gheorghe Piperea: "Dobanzile sunt undeva la 6% in genere. Oamenii vor trebui sa se indrepte cu un proces civil, pe baza hotararii Curtii de Apel."

Decizia Curtii de Apel Bucuresti stabileste ca OTP Bank trebuie sa elimine din toate contractele asemanatoare celor contestate la tribunal de ANPC clauzele abuzive pentru creditele de consum cu ipoteca. Cea prin care se stabilea unilateral dobanda, fara a exista Consimtamantul Clientului si cea de la contractele de credit ipotecar clasic.

Este primul proces care are efecte Erga Omnes, adica decizia trebuie aplicata nu doar contractelor depuse la instanta, ci tuturor celorlalte asemanatoare. Decizia este definitiva.

Aici raspunsul OTP