In prima saptamana din 2012 au iesit cu certificatul de divort in mana sute de cupluri. Domni si doamne, pentru care flacara iubirii s-a stins, au venit hotarati sa semneze certificatul de divort. Unii cu fruntea sus, altii afectati de-a dreptul de iscalitura pe care urmeaza sa o dea, sotii se posteaza rand pe rand in fata ghiseelor. Exista si cazuri in care cearta a fost atat de mare, incat partenerii nici n-au vrut sa se mai vada, asa ca au venit separat.

Dupa trei decenii, doamna Maria, de exemplu, a fost parasita de sot. Cu lacrimi in ochi, femeia povesteste ca barbatul ei, trecut bine de 50 de ani, a ajuns la concluzia ca e mai bine sa fie liber in lume. "Chiar daca locuiam in aceeasi casa, nu mai eram barbat si femeie. Sarbatorile nu le faceam niciodata impreuna, eu eram acasa cu copii si el nu stiu pe unde...", povesteste aceasta.

Unii dintre barbatii care au venit sa divorteze nu par insa la fel de afectati. Domnul Florin, de pilda, in postura de "fost sot" isi permite sa le dea celor aflati la inceput de drum sfaturi pretioase. 

Si Domnul Mihai are experienta. Este la al doilea divort, doar ca de data asta da vina pe sarbatori: "Neintelegeri minore, majore, de obicei de la astea mici pornesc multe."

Nu la fel de convinsi sunt sotii Savu. S-au luat in urma cu 22 de ani, iar astazi au venit sa anuleze orice document care ii leaga. Curios este ca oamenii cred ca sunt facuti unul pentru altul, asa ca au de gand sa locuiasca in continuare sub acelasi acoperis: "Am venit impreuna. Daca va fi cazul, in viitor, cand ne mai schimbam ideile, ne putem recasatori."

Ofiterii de Stare Civila spun ca despartirile la inceput de an au devenit o moda. Numai in Capitala, aproape 100 de cupluri vor finaliza procedura de divort administrativ luna aceasta. "Cele mai multe persoane care vin sa divorteze la primarie au in spate intre 10 si 15 ani de casatorie", potrivit Marianei Simion, consilier al Oficiului de Stare Civila din sectorul 2.

Pasii divortului administrativ sunt simpli. Sotii, care nu au copii minori si se inteleg cu privire la impartirea averii, trebuie sa depuna la Starea Civila o cerere tip. Dupa 30 de zile revin cu o Declaratie de Staruinta, iar in doua saptamani sunt liberi sa o ia de la capat, pe cont propriu.