Subventiile pentru energia verde sunt trecute in facturile fiecarui roman. Se numesc certificate verzi si reprezinta acum 10 la suta din consum. De exemplu, la o factura de 116 lei, certificatele verzi il costa pe consumator peste 11 lei.

Uniunea Europeana ne-a obligat in 2010 sa producem energie electrica din surse nepoluante. Nimeni nu se grabea sa investeasca, asa ca statul roman i-a obligat pe consumatori sa subventioneze din propriile buzunare energia verde timp de 15 ani, prin aceste certificate verzi.

Asta, pana cand investitorii isi vor recupera cheltuielile si vor intra pe profit. Primesc bani 15 ani, dar in unele cazuri, oamenii de afaceri isi recupereaza investitia in 4 ani. Subventiile vor ingrosa profiturile si vor dubla facturile pana in 2020, cand 38 la suta din energie va fi verde.

Investitorii din domeniu sunt de acord sa fie modificata schema de subventionare, dar cu o conditie: sa fie aplicata tuturor celor care au fost pusi in functiune dupa data modificarii schemei.

Decizia ar putea intra in vigoare abia la sfarsitul anului. Subventiile vor fi taiate si la jumatate, de pilda, in cazul celor care au investit in panouri fotovoltaice.