"Azi (luni - n.r.), semnez un ordin de ministru prin care, pana la sfarsitul anului 2013, se vor suspenda activitatile de export paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate si care pot fi gasite pe site-ul Ministerului Sanatatii", a declarat ministrul, potrivit Mediafax.

Decizia vine dupa ce, potrivit ministrului, o farmacie din Ploiesti ar fi cumparat de la Compania Nationala Unifarm trei medicamente pentru cancer, pe care ulterior le-ar fi exportat.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca, incepand din octombrie 2012 si pana in ianuarie 2013, au fost livrate de catre Unifarm trei medicamente oncologice, Alkeran, Leukeran si Purinethol, esentiale in tratamentul pacientilor bolnavi de cancer catre reteaua de spitale si farmacii, cu prioritate in unitatile spitalicesti care au comandat aceste produse.

Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), incepand din decembrie 2012, cand a fost implementat sistemul SEAP in Unifarm, aceste produse au fost afisate si in sistemul electronic si putea fi achizitionate in orice moment de catre spitale.

"La acel moment, produsele respective nu prezentau o discontinuitate in piata din Romania, fiind disponibile si la alti distribuitori. Din cauza faptului ca spitalele nu au comandat aceste medicamente esentiale pentru bolnavii de cancer, si pentru a preveni expirarea acestora, produsele respective au fost livrate in piata, catre farmaciile cu circuit deschis", a spus Nicolaescu.

In urma investigatiilor ulterioare realizate de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM s-a dovedit ca Melisa Farm SRL din Ploiesti, una dintre farmaciile care au comandat la Unifarm aceste produse, a livrat prin depozitul aflat in spatele ei in tarile europene, prin export paralel, aceste medicamente. Practic, farmacia a dat comanda la Unifarm, dupa care a livrat aceste medicamente catre propriul depozit, care le-a scos din Romania prin activitatea de export paralel, arata MS.

In acelasi context, demnitarul a aratat ca, daca n-ar fi fost exportate citostatice, acestea ar fi asigurat necesarul pana in august 2013.