"Daca ne uitam la principalele motive pentru care sunt atrasi investitorii, cel putin in ceea ce priveste studiile noastre, intre aceste motive se numara costul relativ scazut. Bineinteles si asezarea geografica, apartenenta la UE si resursele energetice. Printre aceste motive, am o problema in legatura cu costul scazut. Nu cred ca Romania isi permite sa aiba ca principal avantaj costul scazut, nu cred ca e corect pentru romani. In Romania, traiesc unii dintre cei mai saraci oameni din Europa. Este al doilea stat in aceasta privinta in UE. Salariile sunt mici, oamenii muncesc din greu si spera sa fie platiti mai bine pentru munca lor", a mentionat Filote.  

Ea a subliniat ca va trebui sa existe o crestere a salariilor, insa bazata pe competitivitate.

Totodata, ar trebui "sa vedem investitii in sectoarele cu tehnologiile medii si ridicate, pentru ca acolo exista potential, exista un segment de forta de munca cu educatie ridicata in Romania".

"Climatul investitional, in ansamblu, este bun in Romania. Bineinteles ca pot fi facute mai multe in mediul de afaceri, dar cred ca a venit timpul ca tara sa faca miscarea de la un stat cu costuri scazute la unul cu forta de munca si produse cu valoare adaugata medie si mare", a mai spus Filote.  

Potrivit acesteia, la nivelul UE, cercetarea, dezvoltarea si inovarea pot fi "motorul schimbarii in competitivitatea pe care o cautam in Europa".  

"Dificultatea pentru autoritatile din tara este sa gaseasca un model in care salariile sa creasca progresiv si costurile fortei de munca fara a-si pierde atractivitatea pentru investitori straini", a mai spus sefa reprezentantei Comisiei Europene in Romania, la  Summit-ul Investitorilor Straini de la Bucuresti.