Ii cunoastem astazi pe Violeta si pe Catalin, care formeaza un cuplu de mai bine de 20 de ani, pe cand isi toceau coatele pe bancile Facultatii de Fizica a Universitatii Bucuresti. Tineri straluciti si cu ambitia de a face cariera academica, amandoi s-au vazut nevoiti sa plece din tara pentru a-si continua studiile.

Vreme de 14 ani au invatat pe branci. Au facut doctoratul la una dintre cele mai bune facultati din Statele Unite, dupa care au revenit in Europa pentru studii post-doctorale. Intre timp, au devenit si o familie: au doi copii. Dar nu s-au simtit cu adevarat impliniti pana cand nu au primit sansa de a se intoarce in tara.

Laserul de la Magurele, unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale umanitatii, a devenit atractia numarul unu atat pentru savantii straini, cat si pentru romanii scoliti in afara granitelor. Cei doi tineri au obtinut posturi aici, dupa ce statul i-a facut sa astepte luni de zile echivalarea studiilor. Sunt insa multumiti ca au ajuns acasa, cred ca, in sfarsit, Romania are ce trebuie. Si spera ca, in viitor, prin munca lor sa schimbe regulile stiintei...asa cum o stim acum. Si de ce nu, sa aduca un Nobel pentru tara.

Sunt doi ani de cand Violeta si Catalin lucreaza la unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale omenirii din prezent. Laserul de la Magurele ar putea schimba regulile actuale ale fizicii, pentru urmatoarele secole.

Cititi continuarea pe www.stirileprotv.ro.