Sunt arhitecți născuți în București, dar pe care talentul i-a dus la Londra, unde sunt parteneri în cea mai renumită casă de arhitectură din lume.

Concep proiecte care schimbă fața orașelor, din China până în țările arabe, iar de numele lor sunt legate lucrări complexe, cum ar fi sediul gigantului Apple, din Statele Unite. Pentru ei, să "românești" înseamnă să ai idei îndrăznețe, care se nasc și înfrumusețează toată lumea.

Dintr-o clădire de birouri aflată în centrul Londrei, doi români, gemenii Max și Daniel Zielinski, redesenează orașele viitorului.

Imaginați-vă: în anul 2040, orașul Jeddah, lângă Mecca, în Arabia Saudită. Un bărbat urcă în mașină care îi masoară pulsul, presiunea arterială și respirația, înainte să pornească la drum spre locul de muncă. Traseul include multe bulevarde hiperaglomerate și orice rută oferită de GPS durează aproape 2 ore. Jeddah oferă o alternativă rapidă, un transport la înălțime - un metrou suprateran senzațional, la care lucrările au început cu câteva decenii în urmă… prin 2018. Stațiile sunt ferite de căldură deșertică, culoarele spre peroane au un design spectaculos și drumul până la serviciu e o reală plăcere. Iar stațiile principale vor face legătura în viitor, cu niște clădiri gigant, o serie de zgârie-nori care la rândul lor, vor avea heliporturi și alte stații la înălțime pentru aeronave. Asa ar trebui să arate și orașele românești, în următoarea sută de ani, dacă dorim să fim în rândul lumii moderne.

Maximillian Zielinski, arhitect: “Dani și cu mine lucrăm de 9 ani în acest birou. Suntem probabil 44 de naționalități în birou și toți venim dintr-un background cât mai diferit! Suntem 200 de arhitecți, dar campusul se întinde pe mai multe clădiri.”

La doar 35 de ani, sunt cei mai tineri parteneri din cea mai mare casă de arhitectură din lume. Se numește FOSTER &PARTNERS, are zeci de angajați conduși de Lordul Norman Foster - o minte sclipitoare care prin tot ce face, și schimbă covârșitor designul lumii în care trăim: de la simple clădiri de birouri și până la planurile urbanistice generale ale unor metropole, tot ce poartă pecetea firmei e halucinant.

Citeste continuarea pe www.stirileprotv.ro.