Divizia Alcon a Novartis va colabora cu divizia de cercetare Google X, pentru crearea unor lentile cu senzori neinvazivi, microcipuri si componente electronice in miniatura, care sa permita monitorizarea nivelului de insulina al diabeticilor sau sa redea vederea persoanelor care nu mai pot citi fara ochelari, anunta compania elvetiana. 

Termenii acordului nu au fost dezvaluiti, transmite Mediafax.

Directorul general al Novartis, Joe Jimenez, a afirmat in aprilie, la anuntarea unui plan de restructurare de 28,5 miliarde de dolari, ca ingrijirea ochilor reprezinta unul din cele trei domenii de importanta majora ale grupului, alaturi de medicamentele sub brand propriu si cele generice. 

Planul de restructurare a inclus vanzarea diviziilor producatoare de vaccinuri si de produse pentru ingrijirea sanatatii animalelor si achizitia diviziei de medicamente pentru tratarea cancerului a GlaxoSmithKline. 

"Este un pas major pentru noi, de a trece dincolo de granita managementului traditional al afectiunilor, incepand cu ochii", afirma Jimenez.  Luna trecuta, la o intalnire cu investitorii, a declarat ca tehnologia va deveni tot mai importanta in industria farmaceutica, pacientii adoptand un rol mai activ in ingrijirea propriei sanatati. 

Google a anuntat in ianuarie ca lucreaza la proiectarea unor lentile inteligente, dupa ce Bloomberg a relatat ca reprezerntantii companiei s-au intalnit cu oficiali ai Administratiei americane pentru Alimente si Medicamente, care aproba echipamentele medicale.