Potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor, asumat de Guvern prin acordurile cu FMI si Comisia Europeana, pretul gazelor livrate populatiei urma sa creasca cu 3% de la 1 octombrie. 

"Legislatia romaneasca actuala prevede obligativitatea ca producatorii de gaze naturale sa livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populatie si noi consideram ca acest lucru este perfect legal din punct de vedere al legislatiei comunitare. Directia Generala Intreprinderi (DG Enterprise) doreste sa eliminam aceasta prevedere, dar noi nu vrem", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, pentru Mediafax.

Nicolescu a adaugat ca, pana la ajungerea la un acord cu DG Enterprise, Romania nu va mai pune in aplicare calendarul de dereglementare a pretului gazelor pentru populatie. 

"Exista insa si o divergenta majora cu DG Enterprise a CE referitoare la o presupusa interdictie privind exportul de gaze naturale din Romania. Am cerut implicarea Directiei Generale Energie in solutionarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat ca pana la solutionarea acestei situatii, statul roman isi rezerva dreptul de a amana aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populatie. In consecinta, intentionam sa nu punem in aplicare cresterea pretului la gazul domestic, agreata de guvernul Boc cu CE pentru 1 octombrie anul curent", a declarat Nicolescu, citat in comunicatul Departamentului pentru Energie. 

Nicolescu afirma in mai ca procesul de convergenta a preturilor gazelor naturale pentru industrie a fost realizat si nu mai este necesar sa fie majorate preturile, asa cum erau angajamentele fata de FMI si CE. 

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi.

Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.  Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.