"Implementarea in continuare a taxei de clawback ne va ajuta sa ne asiguram ca, fata de industria farmaceutica, nu se mai acumuleaza arierate", este angajamentul Guvernului inclus in ultima scrisoare de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI), la finalul misiunii din aprilie-mai, si obtinuta de Mediafax.

Executivul sustine ca arieratele aferente facturile inregistrate au fost integral eliminate si ca taxa de clawback a generat in primul trimestru al anului venituri de 282 milioane lei, care vor fi integral utilizate pentru a achita facturile neinregistrate, identificate in cursul exercitiului de inventariere si consemnate la sfarsitul anului trecut.

"Vom cauta sa imbunatatim mecanismul taxei de clawback, in scopul de a facilita implementarea acesteia", se mai arata in document.

Companiile din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au reluat, luni, criticile fata de aceasta taxa, anuntand ca vor retrage medicamentele compensate si gratuite de pe liste daca Guvernul nu va revizui taxa clawback, considerata nesustenabila.

Potrivit ARPIM si APMGR, desi discutiile din luna mai cu Ministerul Sanatatii si cu Ministerul Finantelor, generate de interventia publica a premierului Victor Ponta in prima zi dupa investire, au fost transparente si constructive, nu s-a ajuns la o solutie pentru suspendarea obligatiilor de plata aferente trimestrului I din 2012 si pentru revizuirea taxei clawback.

Continuarea impunerii taxei in forma actuala va avea consecinte sociale si economice deosebit de grave, sustin ARPIM si APMGR, care cer public implicarea premiului Victor Ponta, a ministrului de Finante, Florin Georgescu, a ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, si a celui delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, pentru solutionarea situatiei create in trecut, dar cu efecte devastatoare in viitor, au anuntat reprezentantii celor doua asociatii.

"Taxa clawback este nesustenabila, iar cuantumurile impuse pentru trimestrul I al anului 2012 sunt relevante in acest sens. Incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acesteia, in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti. Producatorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I al anului 2012, ei neputand achita obligatia de plata la data scadenta riscand astfel sanctiuni fiscale injuste. De aceea, cerem ca obligațiile de plata aferente trimestrului I 2012 sa fie anulate", a declarat presedintele APMGR, Dragos Damian, citat de Mediafax.

Ministrul Sanatatii a solicitat sprijinul premierului Victor Ponta pentru a rezolva problemele semnalate de producatorii de medicamente, luni urmand sa fie convocata o intalnire cu reprezentantii Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate si ai Ministerului de Finante.

Sistemul clawback, introdus la sfarsitul anului 2009, prevedea ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma reprezentand intre 5% si 11% din veniturile realizate din vanzarea produselor.

Companiile din domeniu au acuzat atunci ca noua taxa este discriminatorie pentru agentii economici prin suprafiscalizare, in timp ce Guvernul a admis ca sistemul s-a dovedit nefunctional deoarece nu a fost colectat decat aproximativ 5% din suma previzionata.

Ulterior, Guvernul a decis ca firmele de medicamente vor fi obligate sa plateasca o taxa trimestriala raportat la valoarea consumului de medicamente, Casa Nationala de Asigurari Sociale urmand sa comunice valoarea procentului conform unei formule matematice.

Producatorii de medicamente au reclamat insa in continuare ca sistemul este deficitar, aratand, printre altele, ca taxa clawback actuala se aplica inclusiv la TVA colectat pe vanzari de medicamente, ceea ce incalca principiile Codului Fiscal.