Ideea ar fi ca, in cativa ani, sa nu mai avem comune cu mai putin de 3000 de suflete.

Comuna Bucovat, judetul Timis. Aici localnicii si-au castigat "independenta" in 2008, cand s-au desprins de comuna Remetea Mare si au ales sa fie comuna de sine statoare. Cei 2200 de locuitori nu prea vor sa auda de re-unire.

Localnica: "Ne gospodarim. Fiecare trage pentru el, daca primarul e de acolo, mereu va face numai pentru Remetea si asa a si fost."

Localnic: “Nu ne ajuta cu absolut nimic unirea cu Remetea. Am fost si am vazut cum este.”

Bocovatenii sunt insa un exemplu fericit. Multe comune sunt prea sarace ca sa faca drumuri, scoli sau canalizare.

Dacian Ciolos: “Avem multe unitati admnistrativ teritoriale sarace, cu populatie foate redusa, cu cheltuieli de functionare mari, fara resurse si care nu pot oferi populatiei decat servicii publice cu calitate scazuta si costuri foarte mari. Ideal ar fi sa nu mai avem entitati care furnizeaza servicii publice la un nivel mai mic de 3000-5000 de locuitori.”

Intrebam 5 primari de comuna din Iasi ce parere au. Iata ce au raspuns:

Costel Iosu - primar Tatarus: “De aici din 5 scap eu, ca am peste 5000 , ceilalti vor fi desfiintati. Se aduna doua saracii sau 3 saracii.”

Primarul din Pischia, o comuna cu 3000 de locuitori, vede si avantajele unei eventuale uniri cu vecinii.

Ioan Sas, primar Pischia: “Nu putem face canal pentru 300 de locuitori sau 500 locuitori, trebuie sa facem pentru 3000 sau 5000.”
"La eventuala unire a unor comune vor fi luate in calcul distanta fata de primarie, suprafata localitatilor, populatia sau nivelul de dezvoltare economica a acestora.

Guvernul se gandeste si la o reorganizare a judetelor. O varianta luata in calcul este desfiintarea consiiilor judetene si infiintarea unor regiuni administrative. In aceste conditii judetul nu dispare, dar devine o subunitate a regiunii.

O alta varianta ar fi comasarea judetelor in grupe de cate 2-3 astfel incat in loc de 41 de judete sa ramanem cu 15 sau 18.