Proiectul Strategiei nationale privind incluziunea sociala si reducerea saraciei (2014-2020) arata ca unul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient, iar o mare parte din saracia bazata pe venit este persistenta, trei sferturi dintre persoanele sarace aflandu-se in aceasta situatie de cel putin trei ani.

De asemenea, o treime din populatie nu-si poate permite sa achizitioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Potrivit aceluiasi document, inca mai exista copii care nu au mers niciodata la scoala, iar procentul tinerilor fara o educatie adecvata este ridicat.

Proiectul de strategie mai arata ca multe persoane sunt in continuare inactive sau neangajate formal, cu sanse mici de a capata acces corespunzator la piata muncii, si ca exista inegalitati in ceea ce priveste acoperirea cu servicii medicale de baza.

"Exista un numar semnificativ de comunitati dezavantajate in care aceste probleme se cumuleaza, facand aproape imposibila intreruperea ciclului excluderii, fara ca membrii sai sa fie sprijiniti si integrati prin interventii din exterior. Prezenta strategie privind incluziunea sociala si reducerea saraciei contine un plan de actiune care va permite Romaniei sa inregistreze progrese considerabile in reducerea saraciei si promovarea incluziunii sociale pentru persoanele, grupurile si familiile vulnerabile in urmatorii sapte ani. in contextul reactiilor la aceste provocari sociale, strategia prezinta si un set structurat de masuri cu rolul de a asigura atingerea obiectivelor asumate de Romania in contextul Strategiei Europa 2020", se arata in documentul citat.

Strategia vizeaza persoanele si/sau familiile sarace ale caror venit annual este sub 60% din venitul mediu exprimat per echivalent adult, categorie care, in 2008, numara aproape cinci milioane de romani.

"Obiectivul Guvernului este de a reduce acest numar cu cel putin 580.000 pana in anul 2020. in 2012, numarul acestora era deja redus la 4,8 milione, ceea ce inseamna ca 30 % din obiectiv a fost deja indeplinit. Din 2012 pana in 2020, obiectivul este de a scoate alte 400.000 de persoane din saracie (restul de 70% din obiectiv). Populatia vulnerabila include grupuri care sunt excluse de pe piata fortei de munca, din sistemul de educatie, sanatate, locuinte, si alte servicii", se arata in proiectul de act normativ.

Conform aceluiasi document, cele mai mari categorii includ copii aflati in situatii dificile, persoane cu dizabilitati, persoane varstnice singure sau dependente si romi, care insumeaza trei milioane de persoane, insa populatia estimata ca saraca sau vulnerabila este de circa cinci milioane de persoane.