"De la 1 ianuarie tarifele de energie vor scadea proportional cu scaderea tarifelor de distributie din cadrul pretului final. Tariful de distributie va scadea cu un procent intre 8 si 10%, de asemenea va scadea bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scadere finala a pretului de 5-6% incepand cu 1 ianuarie", a spus Havrilet.

La gaze naturale, reducerea pretului de productie va fi de 10% de la 1 iulie 2016, dar se va resimti pentru consumatorii industriali, respectiv de 5-6%, iar la nivelul consumatorului casnic calendarul de liberalizare a pretului va aduce o noua majorare, de 6 lei pe MWh.

De asemenea, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a afirmat ca se asteapta o reducere a preturilor individuale pentru cei 38 de producatori de energie termica si ca scaderea va fi in medie cu 4%, la care se vor aplica tarifele de transport si distributie precum si elementele de subventionare pe care fiecare consiliu municipal le stabileste prin hotarare fiind determinat astfel pretul final de facturare.

Calota a precizat ca in cazul Bucurestiului reducerea va fi de 3,5%, iar la Craiova de 3,12%, transmite Agerpres.