Teodor Baconschi a abordat deschis subiectul, apreciind ca Romania ar merita acest statut dat fiind ca este membru NATO si UE.

"Tara noastra aspira de ani de zile sa se intregreze in programul ce prevede eliminarea vizelor pentru romanii care calatoresc in SUA. Principala conditie pe care suntem departe de a o indeplini se refera la un numar de maximum 3% din cereri de viza respinse. Ori in 2009, procentul de respingere a vizelor solicitate de romani pentru Statele Unite a atins aproape 27% ", a spus Baconschi.

"Regulile privind includerea in programul Visa Waiver sunt prevazute in legislatie. Congresul SUA a stabilit un set de criterii care trebuie indeplinite de catre candidati si noi colaboram indeaproape cu guvernul Romaniei pentru a-i ajuta pe cetatenii romani sa corespunda acestor standarde. Vrem ca romanii sa cunoasca bine regulile pentru a le putea respecta. Impreuna, putem accelera si spori numarul vizelor acordate, astfel incat sa fie intrunite conditiile impuse de Congres", a replicat Hillary Clinton.