"Problema apare in cazul firmelor care au avut pe parcursul anului trecut o situatie financiara oscilanta, trecand de la profit la pierdere si invers. Daca anul trecut au avut pierderi, au platit, impozit minim. Cand au trecut pe profit au platit impozit pe profit. Impozitul minim nu se deduce la regularizarea finala din impozitul pe profit platit. Se plateste in plus. Sarcina fiscala poate sa ajunga la o cota de impozit de 30%", a explicat Luminita Ristea, managing partner Nexia.

Astfel, vor plati impozit forfetar vulcanizarile, transporturile urbane, suburbane si metropolitane de calatori, activitati de intretinere peisagistica, activitati suport pentru interpretare artistica (spectacole), activitati de creare artistica, activitati de gestionare a salilor de spectacole.

Activitatile mentionate sunt incluse intr-un proiect de lucru al Guvernului privind modificarea Codul Fiscal si introducerea impozitul forfetar, obtinut de Mediafax.

Printre domeniile care au fost initial incluse in lista si au fost ulterior eliminate se mai numara repararea calculatoarelor si a echipamentelor de comunicatii, repararea ceasurilor si a bijuteriilor, balciurile si parcurile de distractii.

Astfel, in noua lista a serviciilor propuse pentru impozitul forfetar mai sunt incluse intretinerea si repararea autovehiculelor (vulcanizari), hoteluri si alte facilitati de cazare similare, parcuri pentru rulote, campinguri si tabere.
De asemenea, impozitul forfetar se va aplica si pentru restaurante, firme prestatoare de servicii in alimentatie (catering) pentru evenimente, alte activitati de alimentatie, baruri si alte activitati de servire a bauturilor, alte servicii de rezervare si asistenta turistica.

Lista continua cu repararea dispozitivelor de uz gospodaresc si a echipamentelor pentru casa si gradină, repararea incaltamintei si a articolelor din piele, repararea mobilei si a furniturilor casnice, repararea ceasurilor si a bijuteriilor, repararea articolelor de uz personal si gospodaresc, spalarea si curatarea articolelor textile si a produselor din blană, coafura, activitati de pompe funebre, activitati de intretinere corporala si alte activitati de servicii.

In proiectul Guvernului este prezentata si modalitatea de calcul pentru stabilirea impozitului forfetar in cazul categoriilor "Restaurante, baruri cafenele", si "Hoteluri si alte facilitati de cazare".
In cazul primei categorii, firmele vor plati o suma care creste odata cu rangul localitatii unde se afla restaurantul si a suprafetei totale utile.

Cel mai mic impozit forfetar, de 2.000 de lei, va fi platit pentru localurile de la sat care nu au o suprafata utila mai mare de 10 metri patrati. Proprietarul unui bar cu o suprafata de 20 de metri patrati, tot dintr-un sat, va plati 3.400 de lei. Suma maxima pentru un astfel de local situat la sat poate ajunge, pentru o suprafata de 240 de metri patrati, la 34.200 de lei pe an.

Pentru cafenelele, barurile sau restaurantele situate in comune, suma minima platita pentru o suprafata de maxim 10 metri patrati va fi de 2.300 de lei, in timp ce impozitul maxim pentru o suprafata totala utila de 240 de metri patrati ajunge la 34.500 de lei.

La oraÅŸ, impozitul variaza, conform acelorasi parametri, intre 2.900 de lei si 34.800 de lei.
In cazul municipiilor, impozitul este diferentiat pe patru zone, astfel ca o firma dintr-o zona centrala va plati un impozit anual intre 8.900 de lei si 41.100 de lei.

La hoteluri, impozitul forfetar este calculat in functie de numarul de camere autorizate si numarul de stele sau margarete.

Astfel, impozitul anual se calculeaza inmultind 1.226 lei cu numarul de camere si cu un coeficient care porneste de la 0,5 pentru locatiile de o stea si creÅŸte cu 0,25 unitati, pana la 1,5 pentru cele de cinci stele.

Pentru hotelurile si pensiunile cu o singura stea, valoarea impozitului este de 613 lei inmultit cu numarul de camere, pentru cele cu doua stele/margarete ajunge la 919,5 lei inmultit cu numarul de camere, iar cele de cinci stele/margarete vor trebui sa achite o suma echivalenta cu 1.839 de lei inmultit cu numărul de camere.

Documentul mai arata ca impozitul forfetar se va declara si plati trimestrial, in suma de o patrime din impozitul forfetar anual, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza impozitul.

Vezi mai jos lista cu activitatile impozitate

COD CAEN DENUMIRE CAEN
4520
Intretinerea si repararea autovehiculelor (spalatorii auto, vulcanizari)
4931 Transporturi urbane, suburbane si metropolitane de calatori
4932 Transporturi cu taxiuri
4939 Alte transporturi terestre de calatori n.c.a
5510 Hoteluri si alte facilitati de cazare similare
5520 Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
5530 Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere
5590 Alte servicii de cazare
5610 Restaurante
5621 Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente
5629 Alte activitati de alimentatie n.c.a.
5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor
7990 Alte servicii de rezervare si asistenta turistica
8130 Activitati de intretinere peisagistică
9001 Activitati de interpretare artistica (spectacole)
9002 Activitati suport pentru interpretare artistica (spectacole)
9003 Activitati de creatie artistica
9004 Activitati de gestionare a salilor de spectacole
9522 Repararea dispozitivelor de uz gospodaresc si a echipamentelor pentru casa si gradina
9523 Repararea încaltamintei ai a articolelor din piele
9524 Repararea mobilei si a furniturilor casnice
9525 Repararea ceasurilor si a bijuteriilor
9529
Repararea articolelor de uz personal si
gospodaresc n.c.a.
9601 Spalarea si curatarea (uscata) articolelor textile si a produselor din blana
9602 Coafura si alte activitati de infrumusetare
9603 Activitati de pompe funebre si similare
9604 Activitati de intretinere corporala
9609 Alte activitati de servicii n.c.a

Citeste cum se va aplica impozitul in Ziarul Financiar