Aceste 30 de state (care nu sunt top 30 tari la nivel mondial, ci doar alese de cercetatori) includ 70 % din tinerii din intreaga lume. 

Pentru a crea indexul, cercetatorii au analizat 40 de indicatori pentru a evalua " participarea cetatenilor, oportunitatea economica, educatia, sanatatea, tehnologia informatiei si comunicatii, nivelul de siguranta si securitatea" in randul tinerilor din lume (definiti ca persoane intre  12 – 24 de ani ).

"Societatile care includ tinerii si tin cont de ei sunt acelea care au cele mai mari sanse sa creasca si sa prospere" arata raportul, in timp ce "excluderea acestora duce la lucruri deloc pozitive". 

Sunt si cateva surprize in urma indexarii. Vietnam este singura tara din top 15 cu venit mediu inferior. Banca mondiala claseaza tarile ca avand venit mare, venit mediu superior, venit mediu inferior, venit mediu si venit mic. Rusia este singura tara cu venit mare care nu se afla in top 10.

De fapt, de la 1 la 9 clasamentul este dominat de cele mai bogate tari de pe lista cu exceptia Rusiei. In plus, chiar daca statele cu venit mare in general au rate mai mici in randul mortalitatii tinerilor, au rate mai mari in ceea ce priveste stresul si auto-vatamarea. Acesti doi factori, la care se adauga fumatul, au fost cei care de exemplu au tras SUA in jos.

Iata cum arata clasamentul The Youth Well-Being Index (PDF)

1. Australia

2. Suedia

3. Coreea de Sud

4. Marea Britanie

5. Germania

6. SUA

7. Japonia

8. Spania

9. Arabia Saudita

10. Thailanda

11. Vietnam

12. Peru 

13. Columbia

14. China

15. Brazilia

16 Mexic

17. Iordania

18. Turcia

19. Indonezia

20. Maroc

21. Ghana

22. Filipine

23. Africa de Sud

24. Egipt

25 Rusia

26. India

27 . Kenya

28. Tanzania

29. Uganda

30. Nigeria