Reprezentanţii ″Agent Green” au filmat un utilaj care, susţin ei, mărunţea copaci sănătoşi, în loc de scoarţă şi de crengi, iar o anchetă făcută şi de ″⁣Inspectorul PRO″⁣ confirmă că se întâmplă lucruri necurate. În fața evidențelor, ministrul Apelor şi Pădurilor a trimis de urgenţă Corpul de Control.

Maramureş şi Bistriţa Năsăud - 2 judeţe din nordul ţării unde pădurea se taie fără milă şi fără lege, chiar în Parcul Naţional Rodna, după o metodă care depăşeşte toate furturile de lemn de până acum. Copacii sunt doborâţi ilegal şi transformaţi în rumeguş, ca să li se piardă urma.

Investigatorii organizaţiei de mediu Agent Green susţin că exact asta se întâmplă în Valea Lala, unde au surprins un utilaj care toca buşteni, în loc de resturi de copac, aşa cum prevede legea.

Gabriel Păun, președintele organizației Agent Green: ”Eram în plin parc naţional, iar un utilaj absolut macabru toca lemn superior rotund şi-l transforma în rumeguş, în mijlocul pădurii. A plecat din pădure fără acte.”

Echipa de la Inspectorul Pro a declanşat propria anchetă în zonă. În total, 92 de arbori au fost tăiaţi aici ilegal, confirmă şi comisarii Gărzii Forestiere Cluj.

Gabriel Păun, președintele Agent Green: “Au fost tocaţi. Erau sută la sută tăiaţi ilegal.”

Activiştii de mediu susţin că transportul lemnos nu a fost declarat în sistemul SUMAL - adică în platforma informatică special creată pentru înregistrarea transporturilor din pădure. Fapt confirmat atât de Gardă Forestieră Cluj cât şi de Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Ciprian Muscă, consilierul ministrului Apelor și Pădurilor: ”Nu ştiu ce să zic. Ori neglijentă, ori prostie, ori, cum spuneţi dvs, hoţie.”

Continuarea pe www.stirileprotv.ro.