Pe lângă implementarea sistemului de alertă va fi începută şi o campanie de informare publică şi pregătire a populaţiei pentru utilizarea acestui sistem.

Guvernul anunţă, luni, în urma întâlnirii dintre premierul Mihai Tudose cu reprezentanţii ANCOM, că va fi implementat un sistem integrat de alertare a populaţiei în situaţiile de risc, prin care să fie trimise mesaje de urgenţă pe telefoanele mobile, în funcţie de situaţiile de urgenţă apărute - fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamităţi şi situaţii de risc.

Sistemul urmează să fie dezvoltat şi implementat de ANCOM, IGSU şi STS, în colaborare cu operatorii de telefonie, detaliile tehnice urmând să fie stabilite în cadrul grupului de lucru format din reprezentanţi ai acestor instituţii, care va avea loc la ora 15.00.

Prim-ministrul nu va participa la această întâlnire, el plecând la Timişoara, unde va participa la comandamentul de urgenţă de la ISU Timiş.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, este deja la Timişoara şi a anunţat că după-amiază va avea loc un comandament pentru situaţii de urgenţă, la care va participa şi premierul Mihai Tudose. Ea a mers şi la Spitalul Judeţean din municipiu, unde sunt internate persoanele rănite în urma furtunilor, între acestea fiind şi doi copii.

Ministrul a precizat că, împreună cu premierul Mihai Tudose, va face o analiză a pagubelor în urma furtunilor din vestul ţării, întâlnirea urmând să aibă loc cel mai probabil la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Timiş.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni dimineaţă, la postul public de radio, că începând de azi se lucrează la un sistem de avertizare rapid al populaţiei în cazul unor situaţii de urgenţă. Atenţionarea ar urma să fie emisă la nivel guvernamental, să fie preluată de operatorii de telefonie mobilă şi distribuită pe releele din zona semnalată unde ar urma să aibă loc fenomene meteo extreme.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a cerut elaborarea de urgenţă a unui astfel de sistem, dar şi evaluarea modului în care s-au desfăşurat operaţiunile şi în care au comunicat instituţiile în cazul furtunilor de duminică seară.