Locuitorii judetului Valcea se pot lauda ca au cea mai indelungata speranta de viata din Romania, adica 77,8 ani.

In Satu-Mare in schimb, oamenii abia apuca 72 de ani, potrivit statisticilor, iar medicii spun ca alimentatia este unul dintre motive.

 "Este o zona in care predomina dieta bogata in grasimi, mai saraca in fibre, mai saraca in fructe si produse vegetale", explica un medic cardiolog.

Satmarenii au de infruntat si clima, foarte rece in timpul iernilor si aproape desertica vara, iar aceste variatii de temperatura si umezeala afecteaza si ele viata localnicilor.

Speranta de viata depinde insa, in primul rand, de obiceiurile noastre.

"Fumatul, consumul de alcool, alimentatia nesanatoasa si nivelul scazut de activitate fizica ne fac sa pierdem multi ani din viata. Din pacate, in Romania nu avem performante bune la aceste modele de consum", spune dr. Florentina Furtunescu, director Institutul National de Sanatate Publica.

Viata romanilor devine totusi tot mai lunga. De la 71 la 73 de ani, atat a crescut speranta medie de viata in ultimul deceniu in Romania. Bucurestenii sunt pe loicul al doilea in acest top al longevitatii, iar femeile din Bucuresti sunt cele mai longevive din mediul urban - traiesc 80 de ani, cu 7 ani mai mult fata de barbatii din cel mai mare oras al tarii.

Speranta de viata in Romania este insa mult mai mica decat media Uniunii Europene, cu 5 ani la femei si cu 7 ani la barbati.