"Exista sectoare in domeniul achizitiilor publice in care coruptia este generalizata. De multe ori, atribuirea contractelor sau platile aferente contractelor sunt conditionate de primirea unor sume de bani mascate prin intelegeri frauduloase sau contracte fictive. Faptele de coruptie au efecte directe asupra noastra, a tuturor. In multe cazuri, sumele care se dau mita functionarilor sunt obtinute prin evaziune fiscala, delapidare sau alte infractiuni. Astfel, banii care ar fi trebuit sa ajunga la salarii sau pentru investitii publice intra in buzunarele functionarilor corupti", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.  

Potrivit sefei DNA, coruptia se reflecta in calitatea si pretul serviciilor de care beneficiaza cetatenii.  

"Cetatenii sunt afectati de calitatea drumurilor cand receptia lucrarii se face platind mita. Cetatenii platesc un pret mai mare cand se da mita pentru punerea pe piata a medicamentelor", a explicat ea.  

Kovesi a sustinut ca rezultatele anchetelor DNA trebuie sa fie un semnal puternic privind necesitatea unei abordari strategice de prevenire a coruptiei.  

"Vedem cum in fiecare an indepartam tot mai multi functionari corupti. Finalizam tot mai multe dosare. Sunt tot mai multe condamnari. A dus acest efort la institutii mai curate? Rezultatele anchetelor DNA trebuie sa fie un semnal puternic. Este necesara o abordare strategica de prevenire a coruptiei. Este necesar un schimb de informatii in timp real intre toate institutiile care verifica procedurile de achizitii publice. O cooperare mai stransa cu sectorul privat poate duce la cresterea increderii investitorilor corecti in a semnala eventuale fapte de coruptie", a evidentiat sefa DNA.