Anuntul a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.

Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost atacata la CCR de catre Guvern si PNL, cele doua sesizari fiind conexate de judecatorii constitutionali. ”S-au conexat si a fost respinsa sesizarea de neconstitutionalitate. (...) Sunt constitutionale deci”, a spus Valer Dorneanu, citat de News.ro.

In privinta legii care elimina 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv, Dorneanu a declarat: ”Am amanat subiectul cu taxele pentru vineri la ora 11.00. Raspuns standard pentru aprofundarea analizarii dosarelor, mai ales ca am cerut niste date de la cele doua institutii importante – televiziunea si radio, raspunsurile le-am primit destul de tarziu si raportul a fost facut in termen, dar nu au avut multi dintre colegii nostri timp sa analizeze toate aspectele”.

”In niciunul din cazurile acestea nu putem vorbi de presiune politica. Singura presiune care ne-o facem noi noua este ca in cazul taxelor si impozitelor sa ne pronuntam cat mai repede pentru a putea fi avuta in vedere decizia noastra la analizarea bugetului”, a mai afirmat presedintele CCR raspunzand unei intrebari.

Premierul Dacian Ciolos a anuntat pe 8 noiembrie ca Guvernul contesta la Curtea Constitutionala legea prin care se fac majorari de salarii in sanatate si educatie. Ciolos a acuzat ca modificarile aduse OUG 20 in Parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public.

El a subliniat ca solicitarea de control de constitutionalitate vizeaza legea de aprobare a Ordonantei, astfel ca, orice decide Curtea, OUG ramane in vigoare si se aplica.

Ciolos a mai sustinut ca nu este posibil ca parlamentarii sa nu fi stiut despre Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit careia cu sase luni inainte de alegeri parlamentare nu se mai adopta acte normative legate de majorari de salarii. Premierul a precizat ca legea spune ca institutiile publice nu adopta astfel de acte normative, iar Parlamentul este institutie publica.

Sesizarea pe Legea initiata de PSD care elimina 102 taxe nefiscale a fost facuta in noiembrie. Presedintele Iohannis sustine in motivarea sesizarii ca prin lege sunt incalcate normele constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum si cele care guverneaza bugetul public national.