Categoriile vizate de aceasta decizie sunt:

- Minerii ( daca au desfasurat activitati in subteran in proportie de minim 50% din timpul de munca); stagiul complet de cotizare de 30 de ani considerat obligatoriu pana acum,  va fi inlocuit  cu cel de 20 de ani, doar daca intreaga activitate s-a desfasurat in conditiile speciale amintite. Varsta minima de pensionare nu poate fi mai mica de 45 de ani. 

- Balerinii, dansatorii, acrobatii, jonglerii, clovnii, calaretii de circ, dresorii de animale salbatice, solistii vocali de opera si de opereta, intrumentistii la instrumente de suflat si cascadorii vor avea stagiul complet de cotizare de 30 de ani, raportat la cei 20 de ani vechime in profesiile respective. Varsta minima de pensionare nu poate fi mai mica de 50 de ani. Exceptie fac balerinii si acrobatii, pentru care limita minima este de 40 de ani la femei si  45 de ani la barbati.

- Persoanele care au lucrat 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau 17 ani in zona a II-a de expunere la radiatii se vor putea pensiona mai repede. Aici sunt incluse activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare. Stagiul complet de cotizare va fi de 15 ani pentru zona I de radiere si 17 ani pentru zona a II-a. Pensia se acorda indiferent de varsta. 

 

Legea nr. 155/2016 vine in completarea Legii nr. 263/2010 ce vizeaza sistemul de pensii publice. 

Legea se poate aplica doar in viitor, de la data intrarii acesteia in vigoare (sambata, 23 iulie 2016). Totusi, persoanele pensionate intre 1 ianuarie 2011 si 23 iulie 2016 se vor putea bucura si ele de noile prevederi.