Guvernul trebuie sa decida in ultima sedinta din acest an daca salariul minim pe economie va fi majorat. In urma consultarilor de saptamana trecuta cu sindicatele si patronatele, Executivul analizeaza acum doua propuneri.

Sindicatele au propus ca salariul minim pe economie sa creasca la 1.200 de lei de la 1 ianuarie. Patronatele cer insasi inghetarea contributiilor datorate de angajator la nivelul actual, corespunzator salariului minim de 1.050 de lei.

Ana Claudia Costea, ministrul Muncii: "Pana la 31 decembrie va trebui emisa o hotarare de guvern cu privire la salariul minim. Inca guvernul analizeaza fiscal, financiar, impactul asupra.... exista niste disparitati pentru niste zone unde acest salariu minim are un impact."

In paralel, din ianuarie, Inspectia Muncii si Directia Antifrauda din cadrul ANAF vor face controale la firmele suspectate de munca la gri. Adica exista banuieli ca unii angajati platiti cu salariul minim lucreaza mai multe ore decat scrie in contract.  

Ministrul Muncii, Ana Costea, a spus ca lucreaza si la legea salarizarii unitare in sectorul bugetar. Ea ar putea fi adoptata cel mai devreme in noiembrie anul viitor, dupa alegeri.

Ana Claudia Costea, ministrul Muncii: "La 1 februarie o sa avem proiectul pus la punct in ministe. Dupa ce realizam consultarea cu partenerii sociali, proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut de societatea civila, apoi intra in dezbaterile comisiilor de specialitate. si pentru ca nu am voie cu 6 luni inainte de alegeri sa adopt niciun act normativ care sa vizeze drepturi materiale, am estimat noiembrie."

Pe agenda de prioritati a ministrului Muncii in 2016 sunt si lucratorii migranti, crearea unei baze de date interconectate, cresterea ratei de ocupare a fortei de munca si reducerea saraciei.