In timp ce premierul David Cameron cauta sa obtina un acord de la ceilalti lideri ai UE inainte de un referendum pe care l-ar putea convoca chiar in iunie 2016, sondajul arata ca opozitia fata de Uniunea Europeana este in crestere in Marea Britanie.  

Si in timp ce 21% din alegatori sunt inca indecisi, sondajul Opinion Research Business arata ca 43% dintre britanici vor sa iasa din UE, fata de 36% care vor sa ramana.  

Cand alegatorii indecisi nu sunt luati in considerare, 54% dintre britanici doresc o iesire britanica din UE sau "Brexit", fata de 51% cu un an inainte, iar 46% vor sa ramana, in scadere de la 49% in anul precedent, noteaza Reuters.  

"In ciuda votului ce pluteste in aer asupra Brexit, semnificativ mai multi oameni afirma ca s-au simtit si mai indepartati de Europa in ultimele douasprezece luni decat mai aproape de ea", a declarat Johnny Heald, director executiv la ORB International, pentru Reuters.

"Daca prim-ministrul vrea sa evite dezastrul in timpul mandatului sau, cineva trebuie sa inceapa sa convinga publicul foarte curand de ce ar trebui sa ramanem o parte a UE", a adaugat el.  

Sondajul indica faptul ca referendumul ar putea fi mai aproape decat au presupus unii politicieni si rezultatul va depinde de  o cincime dintre alegatorii britanici, care sunt inca indecisi.

O iesire britanica ar zgudui Uniunea din temelii, lasand-o fara a doua cea mai mare economie si una dintre primele ei doua puteri militare.  

Pro-europenii avertizeaza ca iesirea din UE ar lovi economia britanica si ar putea declansa destramarea Regatului Unit, determinand un alt vot scotian pro-independenta.

Oponentii ramanerii in UE afirma ca Marea Britanie ar prospera in afara blocului.  

In timp ce sprijinul pentru a iesi este cel mai ridicat in Marea Britanie, sustinerea pentru a ramane in UE este cea mai mare in Romania (85%), Germania (72%), Finlanda (71%) si Spania (68%), noteaza Reuters.  

In cele 14 tari chestionate, 64% vor sa ramana, neschimbat fata de acum un an, desi in tari ca Italia - unde 42% vor acum sa iasa fata de 25% acum un an - exista o crestere a opozitiei de a ramane in UE.  

In Grecia, 44% au spus ca ar prefera sa aiba moneda proprie, in scadere de la 55% in anul precedent, in timp ce 43% au declarat ca vor euro, de la 33% acum un an.  

Sondajul arata ca 12% dintre greci nu sunt nici contra euro si nici a drahmei.  

Sondajul ORB International a fost efectuat pe un esantion de 15.500 adulti in Europa.