Medicul neurolog Lukacs Miklos profeseaza la o clinica din Miskolc, insa o data pe saptamana trece granita. Daca n-ar fi fost el, multi pacienti din Oradea ar fi trebuit sa bata drumul pana la Timisoara, Cluj sau chiar Bucuresti, unde exista astfel de specialisti.

"M-am gandit ca vin in fata problemelor, vin in fata pacientilor si eu incerc sa pun diagnosticul, incerc sa ii ajut la fata locului, pentru ca stiu ca ei nu au posibilitatea sa mearga departe", spune Lucacs Miklos.

Ce spun doctorii nostri? "Pentru pacienti este bine, intr-adevar, pentru ei este cel mai bine. Nu stiu pentru alti colegi cat este de bine, asta ramane de vazut", a declarat dr. Mircea Dumitrescu, vicepresedintele Colegiului Medicilor Bihor.

"E o chestie foarte buna, concurenta o sa creasca valoarea actului medical. In plus, ne scuteste si pe noi de bani si alte drumuri", considera Sorin Sotoc, pacient.

Exista insa si romani care isi permit sa mearga ei in Ungaria la medic. Pentru ca sunt aproape de granita, multi aradeni prefera sa mearga in Ungaria la tratament. Oamenii spun ca in tara vecina gasesc nu numai medici specialisti foarte dedicati si care nu cer spaga, dar si conditii moderne de spitalizare.

"Eu am ales sa nasc in Ungaria, pentru specialistii de acolo, dar si pentru conditii. S-au purtat exemplar si au fost foarte atenti", afirma Diana Balaban, pacienta.

Pana cand vor aparea si la noi conditii decente in spitale, daca se va intampla vreodata, pentru romanii din vestul tarii exista, iata, solutii la indemana.