Executia la sase luni nu arata foarte bine, a fost un blocaj imens”, a afirmat premierul Mihai Tudose, fara a face alte precizari.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, saptamana trecuta, ca rectificarea bugetara va avea loc cel tarziu in luna august.

Chiar astazi trebuie sa particip la intalnirea cu ministrul de Finante (Ionut Misa - n.r.) si dupa cum bine stiti pe calendarul rectificarilor, rectificarea este posibil sa aiba loc in luna august sau cel tarziu in luna august, in functie de gradul de executie al tuturor cheltuielilor de la nivelul fiecarui minister”, a declarat Sevil Shhaideh.

Ea a precizat ca la nivelul ministerului pe care il reprezinta, in acest moment, toate sumele sunt angajate si ”cash-urile sunt suficiente”.

Premierul Mihai Tudose a declarat, saptamana trecuta, ca ministrul Finantelor, Ionut Misa, a prezentat coalitiei un plan privind relocarea unor bani in cadrul rectificarii bugetare, avand in vedere ca in unele ministere gradul de executie este de doar 2% pe primele 6 luni ale anului.    

Taxa de solidaritate nu va fi introdusa

Mihai Tudose a mai spus ca taxa de solidaritate nu va fi introdusa, sustinand ca ”era prea putin pentru a face ceva si prea mare deranjul”. Tudose a mai spus ca deocamdata Guvernul nu are in vedere alte masuri in ceea ce priveste taxe si impozite.

Intrebat despre simularile facute pentru o eventuala introducere a unei taxe de solidaritate, Mihai Tudose a spus ca ”era prea putin pentru a face ceva si prea mare deranjul”, scrie News.ro.

El a precizat ca deocamdata Guvernul nu are in vedere alte masuri in ceea ce priveste taxe si impozite, nu are in vedere ”nicio masura care sa apese pe bugetul populatiei”.

Premierul Mihai Tudose declara pe 17 iulie ca, cel mai probabil, Guvernul va introduce o taxa de solidaritate, destinata persoanelor care au castiguri mari si care trebuie sa plateasca in plus la stat pentru ca acesta le-a oferit sansa sa se imbogateasca. El preciza ca se fac simulari, nefiind stabilit un prag, si a sustinut ca taxa nu va fi aplicata daca simularile nu arata ca ea va fi sustenabila.

"Inca se intampla sa se lucreze, sunt simulari. Probabil ca va fi cumva, nu am stabilit inca de la ce prag in sus. (...) Va fi aplicata persoanelor fizice, persoane care castiga foarte mult, care beneficiaza de o multime de lucruri din partea statului si care intelegem ca functioneaza in toata lumea, sa plateasca peste un anumit prag valoric o taxa in plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul sa castige atatia bani", spunea premierul Tudose.

Si secretarul general al PSD, Marian Neacsu, a afirmat luni, la finalul sedintei Biroului Permanent National, ca, cel mai probabil, taxa de solidaritate nu va fi introdusa, deoarece efectele economice ale unei astfel de masuri ar fi „mult mai mici” fata de impactul pe care l-ar avea din punct de vedere al imaginii.

CAS si CASS vor fi platite in contiuare de angajator

Premierul a mai precizat ca CAS si CASS ”vor ramane pe modelul actual”, adica vor fi platite de angajator, el raspunzand enervat jurnalistilor care l-au intrebat despre faptul ca acestea ar putea fi achitate de catre fiecare angajat: ”Eu nu stiu de unde tot scoateti lucrul acesta”.

Intrebat despre faptul ca CAS si CASS ar putea fi platite de catre angajati, premierul a raspuns enervat: ”Eu nu stiu de unde tot scoateti lucrul acesta. Spuneti-mi si mie cine v-a spus dumneavoastra?....Nu, ele vor ramane pe modelul actual, toate taxele de genul acesta - CAS, CASS - vor fi platite de angajator”.

Fondul Suveran de Investitii va fi adoptat prin Parlament

Potrivit premierului, Fondul Suveran de Investitii nu va fi adoptat prin ordonanta de urgenta, ci va fi pus in dezbatere in Parlament.

”Va fi adoptat prin Parlament. De cand stiu subiectul, stiu ca numai asa a fost vorba, de adoptat in Parlament, este un lucru mult prea important”, a spus Tudose, raspunzand unei intrebari.

Fostul premier Sorin Grindeanu a declarat, luni seara, la TVR 1, ca i s-a ”sugerat” ca Fondul Suveran de Investitii sa treaca prin ordonanta de urgenta, el exprimandu-si convingerea ca nici premierul Mihai Tudose nu va accepta acest lucru. Grindeanu a spus ca este necesar ca acest fond, care urmeaza sa includa companii precum Hidroelectrica, Tarom, Transgaz, Romgaz, sa fie infiintat prin lege adoptata de Parlament.

Mi s-a sugerat ca Fondul Suveran de Investitii sa fie adoptat prin OUG, ceea ce nu am acceptat”, a spus Grindeanu.

El a precizat ca este convins ca nici premierul Mihai Tudose nu va accepta ca Fondul Suveran de Investitii sa fie infiintat prin ordonanta de urgenta.

Grindeanu a subliniat ca el considera ca infiintarea acestui fond trebuie dezbatuta in Parlament, pentru ca este vorba despre ”10-12 miliarde de euro”.

Ponta: Viziunea economica latino-americana a lui Liviu Dragnea este doar un sir de gogosi populiste nesustenabile

Fostul premier Victor Ponta a scris marti, pe Facebook, ca viziunea economica "latino-americana" a lui Liviu Dragnea este „doar un sir de gogosi populiste nesustenabile”, iar aceasta abordare merge daca vrei sa conduci CJ Teleorman sau "Teldrum" SA, la nivelul Romaniei si al PSD dezastrul fiind inevitabil in acest mod.

„Deja acest joc nu mai este comic, ci devine chiar ridicol! Tot ce anunta Dragnea ca se face vine Tudose si anunta ca NU se face - dar asta nu este un mod de guvernare serios!”, a scris Victor Ponta.

Fostul prim-ministru a mai spus ca „viziunea economica «latino-americana» a lui Liviu Dragnea este doar un sir de gogosi populiste nesustenabile - dar asta merge daca vrei sa conduci CJ Teleorman sau "Teldrum" SA / la nivelul unei tari ca Romania si a unui partid ca PSD dezastrul e inevitabil in acest mod”.

„Aloooo - ati auzit de faptul ca in economie, fiscalitate, politici bugetare cele mai inportante notiuni sunt «stabilitate si predictibilitate»?!?!”, a conchis Victor Ponta.