Clarificarile vin in contextul in care premierul Mihai Tudose a declarat, la inceputul saptamanii, ca CAS si CASS vor fi platite in continuare de catre angajator, fara a preciza insa ca acestea vor fi retinute in totalitate din salariul angajatului.

In prezent, contributiile catre bugetele de asigurari sociale si de sanatate sunt impartite intre angajat si angajator astfel: angajatorul plateste 10,5% pentru pensii si 5,5% pentru sanatate, iar angajatul plateste 20,8% pentru pensie, 5,2% pentru sanatate, 0,5% pentru somaj. Angajatii mai platesc si impozitul pe venit de 16%, pe care il retin tot angajatorii.

Programul de guvernare 2017 – 2020 contine un pachet de masuri ce vizeaza contributiile sociale obligatorii, care urmeaza a se implementa incepand cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%, potrivit Ministerului Finantelor.

Totodata, ”se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%”, potrivit Ministerului Finantelor.

Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului”, se arata in comunicat.

Astfel, sumele reprezentand CAS si CASS, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu, vor fi preluate de catre angajat. Aceasta masura va asigura angajatului cresterea punctajului luat in calcul la stabilirea pensiei si implicit o pensie mai mare, potrivit Ministerului Finantelor.

”Masurile nu vor implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodata, avand in vedere si scaderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”, se arata in comunicat.

PwC: Romania ar deveni singurul stat membru UE care lasa plata contributiilor exclusiv in sarcina angajatului

“Romania ar deveni singura tara din Uniunea Europeana care lasa contributiile sociale exclusiv in sarcina angajatilor. Acest sistem nu se aplica in niciun alt stat membru pentru ca implicarea angajatorului in plata contributiilor a avut ca scop, inca de la inceputurile introducerii acestora, sustinerea anumitor categorii de persoane care beneficiaza de ajutor social fara insa a contribui la sistem (ex. elevi, studenti, pensionari care beneficiaza de asigurarea sociala de sanatate fara plata contributiei)”, a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica din cadrul PwC Romania.

In medie, la nivel european, contributiile angajatorilor sunt mai mari decat cele ale angajatilor. Potrivit calculelor PwC, media contributiilor sociale suportate de angajator in statele UE este de 23,57%, pe cand media contributiilor angajatilor este de doar 13,35%. Iata deci ca Executivul doreste sa creasca nivelul contributiei angajatilor in Romania la aproape de 3 ori media europeana si sa elimine contributia angajatorului.

Pentru ca angajatii sa nu fie afectati de aceasta crestere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le creasca salariile brute, potrivit programului anuntat de Guvern cu 22,75%.

Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligati sa modifice nivelurile salariale, decat pentru salariatii platiti la nivelul salariului minim pe economie, contractele de munca fiind intelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fara acordul partilor. 

Poate ca cei mai multi dintre angajatori vor intelege sa acopere acest cost suplimentar care va reveni angajatilor, prin cresterea salariilor, insa nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample in toate cazurile. Astfel, pot aparea situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu circa 22%. Pe de alta parte, aceste efecte vor fi partial contrabalansate de reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%”, adauga Mihaela Mitroi.

Premierul Mihai Tudose a declarat recent ca CAS si CASS ”vor ramane pe modelul actual”, adica vor fi platite de angajator, el raspunzand enervat jurnalistilor care l-au intrebat despre faptul ca acestea ar putea fi achitate de catre fiecare angajat: ”Eu nu stiu de unde tot scoateti lucrul acesta”.

Joi, Tudose le-a transmis reprezentantilor sindicatelor si patronatelor ca Executivul este deschis la dialog si consultare publica pe tema noilor masuri ce vor fi implementate in justitiei, in fiscalitate, in legislatia salarizarii si a pensiilor, pentru a se ajunge la cele mai bune solutii.