"Vorbim de aproximativ 25.000 de pacienti. De fapt, noi avem 50.000 de documente de plata. Suma totala din 2013 a fost de 60 de milioane de euro. In 2013 s-au platit 33 de milioane de euro", a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Gheorghe Radu Tibichi, potrivit Mediafax.

Tibichi a adaugat ca suma totala datorata este de peste 180 de milioane de euro, mai aproape 190 de milioane de euro.

"Negociem esalonare la plata, am semnat un protocol de esalonare cu Germania si Austria. Speram ca pacientii romani sa se adreseze furnizorilor din tara, chiar daca, in ultimii ani, am inregistrat o tendinta de crestere a cereilor pentru tratamente in strainatate cu 5-10 la suta anual", a mai spus presedintele CNAS.

Intrebat in ce consta relatia Romaniei cu Turcia in domeniul medical, Tibichi a spus ca exista un acord care face referire la cazurile de necesitate.

Narcisa Marinescu, managerul Vipmed International, a declarat ca, din datele pe care le detine compania pe care o reprezinta, destinatiile medicale cele mai frecvente sunt in Turcia, unde pleaca aproximativ 60 la suta dintre pacienti, urmate de Austria si Germania. Narcisa Marinescu a precizat ca anual pleaca la tratament in strainatate intre 400 si 500 de pacienti.