"E o buna realizare a autoritatilor, pentru ca am reusit sa stopam 16 transporturi, nu din Italia, ci din Germania, Austria si Ungaria. Cele mai multe din Germania. A fost o surpriza pentru noi. Au fost 16 transporturi, aproape 300 de tone de deseuri ilegale care s-au incercat sa se introduca in tara, sub codul de deseu verde, deseu valorificabil, dar de fapt printr-o colaborare foarte buna pe care am solicitat-o intre Garda Nationala de Mediu si autoritatile vamale, transporturile au fost oprite, au fost verificate si s-a vazut ca, de fapt, in acei peleti nu era ceea ce era declarat in hartii", a spus Palmer, la Digi FM. 

 

Ea a precizat ca aceste transporturi ar fi trebuit sa ajunga la cativa operatori economici romani, insa a refuzat sa ii nominalizeze. 

 

"In diverse zone din tara (ar fi trebuit sa ajunga - n.r.), in sud-est in special, dar cam 40% dintre ele mergeau la un singur operator. Acolo am trimis garda in control, s-a dovedit ca exista ilegalitati si ca era deja un "pattern" de a se proceda asa si am solicitat o ancheta penala", a sustinut oficialul guvernamental. 

 

Palmer a admis ca este vorba de o afacere ilegala cu ramificatii in Europa. 

 

"Legislatia romaneasca permite importul de deseu, dar strict de deseuri care pot fi valorificabile, adica reciclate. Nu se poate prin legislatia romaneasca sau prin cea europeana importa un deseu care sa fie eliminat, adica depozitat pe groapa de gunoi. Ori aici, sub pretextul ca este un deseu valorificabil, de fapt se importau deseuri care sa ajunga la groapa de gunoi", a adaugat ea. 

 

Totodata, ministrul Mediului a mai spus ca in aceste transporturi se aflau inclusiv deseuri periculoase. 

 

"In unele cazuri erau si deseuri periculoase. Nu erau deseuri curate, ci un amestec de deseuri valorificabile, dar si alte tipuri de deseuri. Colegii spuneau ca, atunci cand s-au deschis acele camioane, era un miros intepator absolut irespirabil si va dati seama ca toate aceste lucruri ar fi ajuns pe o groapa de gunoi, iar noi suntem oricum depasiti cu situatia gropilor de gunoi", a sustinut Cristiana Pasca Palmer.