Raportul Curtii de Conturi arata ca, anul trecut, agentiile pentru ocuparea fortei de munca au facut plati ilegale de peste 6,2 milioane de lei. Banii, care trebuie recuperati acum, au ajuns la someri care incasau, in paralel, salarii, dar si venituri din activitati independente, din pensii sau indemnizatii de crestere a copilului.

Legea spune ca pot beneficia de indemnizatie de somaj doar persoanele care au venituri de maximum 500 de lei lunar si numai daca au cotizat la stat cel putin 12 luni in ultimii 2 ani.

Cum raspunde ANOFM-ul la asemenea acuzatii? Pasind responsabilitatea de la functionarii neglijenti la someri si angajatori.

“Beneficiarii detin, printre obligatii, si pe aceea de a comunica in termen de 3 zile orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor", se apara institutia.

Acelasi raport arata si ca unele firme au incasat ilegal subventiile acordate companiilor care angajeaza someri. Sunt firme care, dupa ce au pus mana pe banii alocati somerilor, i-au dat pe acestia afara inainte de expirarea termenului legal. Nici un functionar de la Ministerul Muncii nu a verificat situatia.

Rovana Plumb, fostul ministru al Muncii: "Sunt convinsa ca ANOFM va va da raspunsul, pentru ca la minister nu a venit raportul. Nu sunt in masura sa vad niciun raspuns. Ceea ce cred eu ca trebuie sa se intample este ca in ceea ce priveste sistemul pe care noi in gestionam, vorbim la modul general, pentru a face politici publice, trebuie sa existe un sistem care sa poata sa interconecteze bazele de date de la diversele institutii. "

Raspunsul de la ANOFM a venit, dar fara ca cineva sa-si asume responsabilitatea pentru banii risipiti, desi acelasi raport arata ca si angajatii institutiei au gresit. Alte sume mari din bugetul statului s-au scurs, fara temei, pe servicii de telefonie mobila, folosite de angajatii ANOFM, dar si pe servicii de paza alocate unor firme care nu au licenta pentru asa ceva.