Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, în context, că opţiunea specialiştilor care lucrează în cadrul EMA nu este un criteriu de alegere a ţării în care va fi relocată aceasta, decizia urmând a fi, probabil, una politică.

„Sondajul intern nu este criteriu de alegere a ţării în care va fi relocată EMA. Ne dorim ca România să găzduiască EMA, la fel cum îşi doresc şi celelalte ţări candidate. Noi suntem în grafic cu toate activităţile pe care le-am dorit, după cum ştiţi, zilele trecute am fost la Bruxelles şi am prezentat candidatura EMA. Pe de altă parte, am avut două întâlniri cu comisarul european pentru sănătate cu care am discutat şi despre candidatura EMA, chiar dacă dânsul nu are niciun drept şi nu a făcut nicio afirmaţie cu privire la o anumită ţară”, a declarat Florian Bodog, citat de News.ro.

Ministrul a subliniat că dorinţa angajaţilor Agenţiei Europene a Medicamentului nu este un criteriu care se evaluează, iar decizia va fi, probabil, una politică.

Potrivit ediţiei europene a politico.eu, un studiu recent realizat în rândul salariaţilor Agenţiei Europane a Medicamentului arată că mai puţin de jumătate dintre salariaţi ar fi dispuşi să se mute în nouă dintre cele 19 ţări candidate, iar nouă din 10 angajaţi ar opta pentru demisie dacă ar trebuie să se mute în oraşe precum Varşovia, Sofia sau Bucureşti.

Agenţia Europeană a Medicamentului, una dintre cele mai mari şi importante agenţii europene, îşi are în acest moment sediul la Londra, în cartierul financiar Canary Wharf. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, prin intermediul evaluării şi supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Comisia Europeană va examina proiectele şi va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului până la 15 septembrie 2017, urmând ca hotărârea finală să fie luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia ar urma să fie formulată în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având un număr egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autorităţii Bancare Europene.