Ministrul sarb al Agriculturii nu dezvaluie marcile cu probleme, dar confirma ca a retras cantitati importante de lapte. A tinut sa precizeze insa, ca Serbia nu este singura tara in care produsele ar putea fi contaminate cu aflatoxina.

Aflatoxina este produsa de sporii ciupercilor din genul Aspergillus. Cu alte cuvinte, se dezvolta odata cu mucegaiul si apare acolo unde furajul este depozitat in conditii de umezeala. Asta inseamna ca aflatoxina poate aparea oricand si-n Romania. Furajul contaminat ajunge in organismul animalului. Mai departe se poate transmite in lapte si carne iar prin consum, in corpul uman. Cantitatile mari ingerate pot provoca in timp afectiuni hepatice.

Autoritatile romane si patronatele din domeniu sustin ca, la noi, ultima criza cu aflatoxina a avut loc in urma cu ceva timp. In prezent, putem sta linistiti, sustin exeperitii sanitar veterinari, din doua motive: nu luam lapte din Serbia, iar al nostru este bun.

Pana acum, doar autoritatile din Bosnia, Croatia si Serbia au luat masuri dure, insa au aparut anumite suspiciuni si in Macedonia.