Patronatele si investitorii spun ca pretul unei tone de cereale aproape s-a dublat, de cand Rusia, unul dintre principalii furnizori mondiali de cereale, a anuntat ca suspenda exportul de grau de la jumatatea lunii.

Patronatele sustin ca dublarea pretului la grau pe piata internationala va duce automat la dublarea costurilor si in Romania. Iar painea se va scumpi, cand faina din griul nou va ajunge in fabrici.

Viorel Marin, patronatul de paine ANAMOB: "In functie de concurenta de pe piata va fi o crestere intre 30-60 la suta la pretul final."

Michalis Poudsiakos, director Fabrica de Paine: "In mod sigur asta se va regasi in pretul final al produselor.."

Marii investitori romani care au mizat pe griu anul acesta isi vor vinde o buna parte din recolta peste hotare. Cu toate ploile si inundatiile, anul acesta, Adrian Porumboiu, de pilda, a adunat 125.000 tone de grau de pe cele 30.000 de hectare cultivate.

Adrian Porumboiu, investitor: "Jumatate va ajunge la fabricile de paine din Romania, iar restul o sa vand afara... N-am niciun motiv sa nu vand, de asta l-am facut. Nu ma grabesc deocamdata sa vand, mai astept sa se aseze piata."

Seceta din Rusia si sutele de incendii care au devastat culturile in aceasta tara au "aprins" piata mondiala a griului. Mai ales ca premierul rus a anuntat ca blocheaza de la jumatatea lunii exporturile de grau, pentru ca 20 % din recolta a fost distrusa.

Sorin Paslaru, redactor ZIARUL FINANCIAR: "Pe piata din Romania tranzactiile au inghetat. Toata lumea asteapta sa vada ce se intampla."

La randul ei, Romania are o recolta de 5.500.000 de tone de grau, anunta cu mandrie sefii de la ministerul Agriculturii. Dar unii investitori din domeniu estimeaza ca doar 10 % din recolta de grau ar fi de calitate.

Poate macar acum va intelege cineva ca in tara asta, doua milioane de hectare de pamant, candva lucrate, sunt pline de buruieni.