Unele dintre ele ruleaza inca in cinematografele din tara, iar celelalte pot fi cumparate pe DVD din magazinele online.

1. Inchisoarea Ingerilor (The Shawshank Redemption) – 1994

Cel mai bun film al tuturor timpurilor este considerat „Inchisoarea Ingerilor”, pelicula realizata in urma cu mai bine de 17 ani, de regizorul Frank Darabont.

Aceasta a primit sapte nominalizari la Premiile Oscar din 1995, pentru cel mai bun film al anului, cel mai bun actor intr-un rol principal (Morgan Freeman), cel mai bun sunet (Elliot Tyson, Michael Herbick, Robert J. Litt, Willie D. Burton), cea mai buna imagine (Roger Deakins), cel mai bun montaj (Richard Francis-Bruce) cea mai buna coloana sonora (Thomas Newman) si cel mai bun scenariu adaptat (Frank Darabont).

Pelicula a fost nominalizata, in acelasi an si la Globul de Aur, pentru cel mai bun actor (Morgan Freeman) si cel mai bun scenariu (Frant Darabont).

Actiunea filmului se petrece in anul 1947. Andy Dufresne (Tim Robbins) joaca rolul unui tanar bancher, condamnat la inchisoare pe viata pentru uciderea sotiei sale si a amantului acesteia, desi tanarul se declara nevinovat, pe intreaga durata a procesului.

In inchisoare, Andy il intalneste pe Red (Morgan Freeman), un negru care isi ispaseste o pedeapsa de aproape 20 de ani. Andy pune la cale un plan ingenios de evadare, vrand, in acelasi timp, sa se razbune pe directorul penitenciarului.

Daca n-ai vazut acest film, il poti cumpara pe DVD de aici, cu doar 29,90 de lei!

2. Nasul (The Godfather) – 1972

Filmul aflat pe pozitia a doua in topul celor mai bune filme din istorie este „Nasul”.

Pelicula a primit sase nominalizari la Oscar, la categoriile cele mai bune costume, cel mai bun sunet, cea mai buna editare de film, cea mai buna coloana sonora (categoria drama), cel mai bun actor intr-un rol secundar (Al Pacino) si cel mai bun regizor (Francis Ford Coppola). Si-a adjudecat trei statuete si anume pentru cel mai bun film, cel mai bun actor (Marlon Brando) si cel mai bun scenariu scris dupa un material (Mario Puzo).

Filmul a mai primit sase nominalizari si la Premiile Globul de Aur in 1973, reusind sa castige patru statuete, pentru cel mai bun film – drama, cea mai buna coloana sonora, cel mai bun regizor (Francis Ford Coppola) si cel mai bun scenariu (Francis Ford Coppola).

Legendarul film a fost inspirat de romanul lui Mario Puzo si prezinta povestea unui mafiot din Sicilia, Don Vito Corleone, care a ajuns capul unei importante retele mafiote din Statele Unite ale Americii.

Cei care au vazut deja aceasta capodopera cinematografica, stiu ca pelicula reda o viziune destul de realista a unei lumi in care cuvantul dat si promisiunile facute sunt esentiale, iar onoarea este la mare pret.

Atunci cand Don Vito devine amenintat, copii sai nu mai pot fi protejati de pericolele care-i pandesc si intra si ei in acest joc riscant al luptelor intre clanurile mafiote din America.

Pelicula a costat la vremea respectiva aproape sase milioane de euro si a fost lansata in America, in martie 1972. In primul weekend de la lansare, filmul a avut incasari de peste 300.000 de dolari, in cinematografele din SUA.

Poti cumpara filmul de aici cu 39,90 de lei!

3. Nasul partea a II-a (The Godfather part 2) – 1974

Succesul rasunator pe care l-a avut prima parte a aceste pelicule, l-a determinat pe regizorul Francis Ford Coppola sa realizeze inca o parte a celebrului „Nasul”, pe care s-o lanseze doi ani mai tarziu. Astfel a luat nastere „Nasul 2”, film care a fost la fel de bine primit de catre public, precum precedentul sau.

Filmul a fost lansat in Statele Unite in decembrie 1974 si a avut un buget de productie de aproximativ 13 milioane de dolari. In primul weekend de la lansarea pe marile ecrane, pelicula a avut incasari de peste 244.000 de dolari, in box offfice-ul american.

„Nasul 2" prezinta, asadar, continuarea primei parti a peliculei, aratand destinul tanarului Vito Corleone, din copilaria petrecuta in Sicilia si tineretea de la New York. Se observa asadar modul in care acesta devine unul dintre cei mai importanti sefi mafioti.

In alt plan apare Michael Corleone, cel mai mic fiu al Nasului, cu tenativele de a extinde afacerile familiei in Las Vegas, Hollywood si Cuba.

Si aceasta a doua parte a peliculei a fost apreciata de criticii americani. A primit cinci nominalizari la Globul de Aur si noua nominalizari la Premiile Oscar, dintre care si-a adjudecat doar cinci Oscaruri, pentru cel mai bun film, cea mai buna scenografie, cea mai buna coloana sonora, cel mai bun regizor (Francis Ford Coppola) si cel mai bun scenariu scris dupa un material (Francis Ford Coppola).

Poti sa-ti achizitionezi acest DVD cu doar 39,90 de lei!

4. Cel bun, cel rau si cel urat (Il Buono, il brutto, il cattivo) – 1966

Scenaristii Agenore Incrocci, Furio Scarpelli, Luciano Vincenzoni si Sergio Leone au scris o poveste demna de un onorant loc patru al celor mai bune filme din toate timpurile.

In ceea ce-l priveste pe regizorul Sergio Leone, acesta a inlocuit crezul puritan al dreptatii, arhicunoscut in orice western Hollywood, cu o atitudine cinica asupra mortii si moralitatii, exemplificata de un grup de banditi fara scrupule care incearca sa descopere o comoara ingropata intr-un mormant fara nume.

Clint Eastwood joaca, bineinteles, rolul “celui bun”, iar Lee Van Cleef pe "cel rau". Lor li se alatura un veteran al westernului, Eli Wallach, care pare sa fie “cel urat”.

Povestea filmului este presarata cu tradari si dueluri sangeroase si se sfarseste intr-un veritabil dans al mortii.
Daca inca nu ai vazut acest important western italian, un clasic al anului 1966, ar trebui sa-l achizitionezi de la unul din magazinele online, caci face parte din categoria filmelor care n-ar trebui in ruptul capului sa lipseasca din colectia ta!

Cu 32,90 lei iti poti cumpara aceasta pelicula

5. Pulp Fiction – 1994

Filmul de pe locul cinci din topul celor mai bune filme ale tuturor timpurilor, este, de fapt, o comedie neagra, construita nonlinear, pe cateva povesti principale, ale caror personaje interactioneaza, sub o forma sau alta.

Doi hoti care vor sa jefuiasca un magazin, intalnesc doi asasini care au de recuperat un obiect miraculos pentru seful lor, iar lucrurile incep sa se complice putin.

Regizorul filmului a fost premiat in cadrul Premiilor Cannes, primind un Palme d`Or, chiar in anul in care a fost lansata productia.

Pelicula in care joaca John Travolta, Samuel L. Kackson si Uma Thurman a primit, in 1995, sapte nominalizari la Oscar si sase la Premiile Globul de Aur, reusind sa-si adjudece atat o statueta cat si un glob pentru cel mai bun scenariu ( Quentin Tarantino, Roger Avariu).

Totodata, in acelasi an, Pulp Fiction a fost nominalizat la trei categorii ale Premiilor Bafta, si anume pentru cel mai bun sunet (Stephen Hunter Flick, Ken King, Dean A. Zupancic, Rick Ash), montaj (Sally Menke) si regie (Quentin Tarantino).

Filmul este disponibil si in Romania, pe DVD. Platesti doar 29,90 de lei!

6. Lista lui Schindler (Schindler`s List) – 1993

O alta capodopera cinematografica, castigatoare a sapte premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor, a cucerit atat criticii de arta cat si publicul, in urma cu mai bine de 17 ani, atunci cand a fost lansata pe marile ecrane.

Pelicula a primit, totodata, sase nominalizari la Globul de Aur si alte sase la Premiile BAFTA. Filmul regizat de Steven Spielberg a reusit sa castige, in 1994, trei Globuri de aur (pentru cel mai bun film – drama, scenariu si regie) si trei premii BAFTA, pentru montaj, regie si coloana sonora.

"Lista lui Schindler" prezinta povestea adevarata a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist. Desi considerat un barbat care profita de cei din jurul sau, acesta reuseste sa salveze vietile a mai bine de 1.100 de evrei in timpul Holocastului.

Filmul este o intreaga marturie emotionanta referitoare la efectele pe care le au, in general, razboaiele asupra oamenilor. Daca cei mai multi oameni le percep ca pe niste condamnari, altii, in schimb, le privesc asemenea unor noi inceputuri.

7. 12 oameni furiosi (12 Angry Men) – 1957

Filmul de pe locul sapte a primit, in 1958, trei nominalizari la Oscar, patru nominalizari la Globul de Aur si doua la Premiile BAFTA.

"12 oameni furiosi" a castigat Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor strain (Henry Fonda, 1958) si Ursul de Aur si Trofeul OCIC in cadrul Premiilor de la Berlin din 1957.

Care este povestea filmului? Doisprezece jurati sunt chemati sa se pronunte asupra vinovatiei unui tanar de 18 ani, de origine hispanica, invinuit ca si-ar fi omorat tatal. Desi pare la inceput un caz destul de clar, fara complicatii, acesta se va transforma, ulterior, intr-o etalare a prejudecatilor fiecarui personaj in parte, legate de proces, de acuzat sau de ceilalti membri ai juriului.

8. Inceputul (Inception) – 2010

Despre "Inceputul" lui Christophor Nolan s-a vorbit mult anul trecut. Pelicula a costat nu mai putin de 200 de milioane de dolari si a fost lansata pe marile ecrane din SUA pe 16 iulie 2010. Filmul a avut incasari totale de aproape 300 de milioane de dolari.

"Inceputul" a primit patru nominalizari la Globul de Aur si opt la Premiile Oscar. In final, si-a adjudecat doar patru din ravnitele statuete, la categoriile tehnice, si anume pentru cele mai bune efecte speciale, cea mai buna imagine, cel mai bun montaj de sunet si cel mai bun mixaj.

Filmul care ii are in distributie pe Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy si Ellen Page, s-a „luptat” anul acesta cu alte productii hollywoodiene pentru titlul de filmul anului.

Pelicula vorbeste despre Dom Cobb (Leonardo DiCaprio), cel mai bun hot din domeniul extractiei, adica al furtului de informatii si secrete pretioase din subconstientul oamenilor, in timp ce acestia viseaza, mintea lor fiind extrem de vulnerabila in acele momente.

Rara abilitate a lui Cobb ii conferit acestuia statutul de profesionist, in ceea ce priveste spionajul tehnologic, dar il face, in acelasi timp, sa piarda tot ceea ce este mai important pentru el, transformandu-l intr-un fugar international.

Daca n-ai apucat sa-l vezi anul trecut, fii pe faza acum, caci inca mai ruleaza in cinematografele din tara. Il poti urmari la cinema Corso, in Bucuresti sau la Orizont, in Calarasi. Insa, daca nu esti fanul mersului la cinema, poti sa-l comanzi online, chiar de aici, pentru 52,90 de lei!

9. Zbor deasupra unui cuib de cuci (One Flew Over the Cuckoo`s Nest) – 1975

Lansat pe marile ecrane din Statele Unite in anii `70, productia care a costat aproape 4,5 milioane de dolari, spune o poveste clasica. McMurphy (Jack Nicholson), un om cu convingeri violente, este condamnat din nou la inchisoare. Pentru viol, de data aceasta, fiind mintit de o tanara ca ar fi avut peste 18 ani, cand de fapt, ea era minora.

McMurphy urmareste sa se declare nebun, pentru a scapa de munca in inchisoare. Ii reusesc unele manevre prin care ajunge in spitalul inchisorii, de unde incearca sa evadeze in cateva randuri. Este insa impiedicat de o asistenta.

Pelicula, asemenea celorlalte filme din acest top, a primit numeroase nominalizari la Premiile Oscar. Mai exact, noua la numar. A reusit sa castige doar cinci statuete, pentru cel mai bun actor (Jack Nicholson), cea mai buna actrita (Louise Fletcher), cel mai bun regizor (Milos Forman), cel mai bun scenariu (Lawrence Hauben), inclusiv cel mai bun film al anului 1975.

"Zbor deasupra unui cuib de cuci" a castigat, de asemenea, sase Globuri de Aur, pentru cei mai buni actori intr-o drama (Jack Nicholson si Louise Fletcher), regizor, scenariu, debutant intr-un film (Brad Dourif) si cea mai buna drama.

Poti sa-l cumperi de aici, cu 29,90 de lei!

10. Cavalerul Negru (The Dark Knight) – 2008

Top 10 al celor mai bune filme din toate timpurile se incheie cu "Cavalerul Negru", un film care a primit opt nominalizari la Oscar si noua la Globul de Aur. Si-a adjudecat doua Oscaruri la categoriile cel mai bun actor intr-un rol secundar (Health Ledger) si cel mai bun montaj sonor (Richard King).

Health Ledger s-a ales atat cu o statueta, cat si cu un Premiu BAFTA, fiind considerat cel mai bun actor in rolul secundar pe care l-a interpretat (acela al Jokerului).

Fimul reprezinta, de fapt, o urmare a hitului de actiune Batman Begins. Cu ajutorul locotenentului Jim Gordon (Gary Oldman) si a procurorului districtual, Harvey Dent, Batman (Christian Bale) incepe lupta impotriva crimei organizate din Gotham City.

Initial, echipa pare a fi eficienta, dar cei trei devin in curand tinta unui geniu al raului, cunoscut sub numele de Joker (Health Ledger). Acesta arunca orasul in anarhie, fortandu-l pe Cavalerul negru sa joace atat rolul eroului, cat si pe cel al razbunatorului.

Interesant este ca sase secvente din acest film au fost filmate cu camere IMAX, inclusiv primele sase minute ale filmului. Acest lucru a marcat inceputul folosirii partiale a camerelor IMAX in filmele artistice majore, adica o integrare revolutionara a celor doua formate de film.

Filmul nu mai ruleaza in cinematografele din tara, dar il poti cumpara de pe internet. Platesti doar 29,90 de lei pentru un DVD sau 79,90 de lei daca optezi pentru un Blu Ray.