"Pensiile vor creste cu 5,2-5,3% anul viitor...Acest Guvern va pune in practica aceasta crestere pentru ca actul normativ este pregatit pe baza legislatiei in vigoare", a spus Dragos Pislaru, intrebat despre cresterea pensiilor din 2017. Ministrul a precizat ca, in prezent, orice "insinuare" privind modul in care va evolua politica de pensii este o pura speculatie, deoarece bugetul va fi adoptat de viitorul Guvern si Parlamentul viitor. 

 

"Asa cum am avut in acest an o crestere a indemnizatiei de pensie pentru categoriile sociale, asa vom vedea probabil si in anul viitor, pe masura de economia va permite, crestere economica transmutata in buzunarele oamenilor. Acest Guvern nu poate sa faca promisiuni pentru anul viitor pentru ca este un lucru complet aiurea. Noi, in primul rand, bugetul il vom pregati intr-o forma preliminara, dar cei care il vor adopta vor fi Guvernul si parlamentul viitor. Orice fel de insinuare cu privire la modul in care va evolua politica de pensii este o pura speculatie", a afirmat Pislaru. 

 

La 1 ianuarie 2016, valoarea punctului de pensie era de 871,7 lei. Valoarea punctului de pensie se stabileste anual prin lege. Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

 

Legat de  nivelul salariului minim in 2017 ministrul Muncii a declarat: "Guvernul nu si-a exprimat niciodata pana acum faptul ca are o pozitie asupra salariului minim din 2017...Guvernul, pentru prima oara, a considerat ca a media dialogul intre sindicate si patronate este cel mai intelept lucru. Noi vrem sa ascultam ce spun cele doua parti ale parteneriatului social. Am pus la dispozitia celor doua parti un studiu care are multiple scenarii, de la o crestere de 5% pana la o crestere de 20% a salariului minim pe 2017 si nu a existat niciodata pana acum o pozitie a Guvernului care sa sustina o crestere mai mica sau inghetarea si asa mai departe...", a spus Pislaru, intrebat de un jurnalist care va fi pozitia Guvernului daca patronatele si sindicatele vor conveni asupra unei cresteri mai mari de 50 de lei. 

 

Sindicatele si patronatele se intalnesc, vineri, la Directia Dialog Social a Ministerului Muncii, pentru a discuta valoarea salariului minim pentru 2017. Acesta este a doua intalnire din aceasta saptamana, dupa cea de miercuri. 

 

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu reprezentantii patronatelor ca propunerea sindicatelor pentru salariul minim pe economie aferent anului 2017 este de 1.450 de lei, incepand de la 1 ianuarie. Acesta a mai precizat ca patronatele nu au avut un punct de vedere unitar.