Ordonanţa de urgenţă stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

"Niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta şi vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare. Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităţilor dintre categoriile de pensionari, dar şi în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut şi cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creşterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate", precizează Guvernul.

Executivul dă, ca exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creşterile salariale, efectuate ulterior pensionării.

"Adoptarea acestor măsuri era necesară în contextul în care Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creşteri anuale semnificative ale salariilor în următorii ani, ceea ce ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate", se mai arată într-un comunicat al Guvernului.

Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor.

Pensiile magistraţilor nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României.

Ministrul Finanţelor: Deficitul la fondul de pensii ar fi crescut la 17,2 miliarde lei anul viitor

Deficitul fondului de pensii era estimat să ajungă la 17,2 miliarde lei în 2018, faţă de 14,1 miliarde lei în acest an, din cauza majorărilor salariale care determinau automat şi o creştere a pensiei, în condiţiile în care, la nivelul personalului din sectorul aeronautic, pensia medie era în luna mai de 10.849 lei, a declarat joi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, potrivit News.ro.

În 2016, deficitul la fondul de pensii a fost 15,6 miliarde lei, potrivit ministrului.

”În 2017, suma este de 14,1 miliarde lei. În 2018, ca estimare, se ajungea la 17,2 miliarde lei din cauza majorărilor salariale care determinau automat şi o creştere a pensiei. Nemaifiind contributivitate, trebuiau să vină bani de la buget”, a afirmat Mişa.

Ministrul a subliniat că, în cazul personalului din sectorul aeronautic, pensia medie era de 10.849 lei în luna mai.

La finele lunii mai 2017, pensia medie la nivelul personalului aeronautic era de 10.849 lei, iar contributivitatea era 2.751 lei. Diferenţa vine de la buget. Bugetul alocat pentru pensii speciale în acest an era de 7,2 miliarde lei. Din acestea, pensiile militare erau 6 miliarde şi ceva”, a afirmat Mişa.

Intenţia iniţială a Guvernului era, ca într-o primă etapă, să reglementeze doar situaţia pensiilor din sistemul de apărare şi ordine publică, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) transmiţând, miercuri, că specialiştii din minister, alături de cei din Ministerul Afacerilor Interne, pregătesc un draft al Ordonanţei de Urgenţă privind pensiile militarilor.

"În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare", se arăta într-o precizare a MApN.

Joi însă, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că proiectul va viza aproape toate categoriile de pensii speciale. „Această ordonanţă este extinsă la toate categoriile de pensii speciale, nu numai la cele militare, inclusiv la funcţionarii parlamentari. Toate pensiile speciale, mai puţin magistraţii, care, la ora actuală, există două decizii ale Curţii Constituţionale care interzic discuţii pe legea pensiilor”, a declarat Vasilescu.