Guvernul vrea sa finalizeze Legea salarizarii unice pana la mijlocul lunii viitoare. Pentru prima data se discuta despre stabilirea unor criterii de performanta.

Dan Suciu, purtator de cuvant al guvernului: "Este cu siguranta unul dintre elementele care va intra in discutie. Evident ca daca vom avea acest element in lege un criteriu de performanta trebuie sa duca la majorare daca este indeplinit si sa fie considerat un penalizator daca nu e indeplinit".

Asadar nu vor mai fi majorari de 10,15, 25% pentru toata lumea, cum se intampla pana acum. In schimb, fiecare angajat va fi evaluat in parte si platit ca atare.

Bogdan Hossu, presedinte Cartel Alfa: "Toata lumea vrea sa aiba o evaluare in functie de performanta. Nu gandesc prin prisma sanctionarii, ci gandesc prin prisma recompensarii celor care intr-adevar au o performanta. De obicei e o treime care e legata de performanta din structura venitului pe care l-ar putea lua o anumita persoana".

Daca preluam sistemul altor tari, salariile angajatilor de la stat ar putea creste ori scadea cu pana la 30% in functie de performante. Insa cum vor fi evaluati doctorii, profesorii sau pompierii? Stabilirea acestor criterii de performanta va fi delicata.  

Bogdan Hosu, presedinte Cartel Alfa: "La un functionar public ce poti sa spui? Cate hartii misca din stanga in dreapta sau cata operatitivitatea are, amabilitatea fata de clienti, lipsa reclamatiilor, sunt multe".

Legea salarizarii unice, dar si criteriile de performanta urmeaza sa fie negociate in urmatoarele 30 de zile de toate ministerele cu sindicatele. Apoi legea va fi adoptata de Guvern si trimisa in Parlament unde trebuie votata.

Intr-un scenariu optimist ar putea intra in vigoare cel mai devreme la 1 ianuarie 2017. Pana atunci Guvernul a anuntat ca va apela inclusiv la experti din strainatate pentru a stabili metodele de evaluare a angajatilor de la stat.