Acum jurnalistii de la cea mai mare agentie de presa din Statele Unite, Associated Press, dezvaluie amploarea traficului ilegal de tutun de la granita cu Ucraina.

In fiecare an, patrulele de politie de la frontiera cu Ucraina opresc peste 130 de carausi. Jurnalistii americani de la Associated Press ii descriu drept oameni care isi pun in pericol libertatea si uneori viata, ca sa alimenteze piata neagra a tigarilor, estimata in acest moment la 20% din totalul produselor din tutun vandute in Romania.

In Ucraina, un pachet de tigari costa intre 2 si 4 lei. Trecut peste granita, pretul sau se dubleaza, iar, cu cat se apropie de marile orase sau de Capitala, marfa este vanduta si de 4-5 ori mai scump. Asta pentru ca infractorilor le e din ce in ce mai greu sa treaca de frontiera.

Dupa ce Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene, in 2007, viata linistita a zonei de nord, aflata la 650 de kilometri de Bucuresti, s-a schimbat dramatic, scriu jurnalistii straini.

De cele mai multe ori cand vorbim de tigari traficate, intra in discutie problema originalului: daca aceste tigari sunt sau nu contrafacute. Iar in astfel de cazuri suspiciunile sunt foarte mari si exista riscul ca atunci cand cineva cumpara aceste tigari sa nu fumeze ce scrie pe pachet, ci sa fumeze cu totul altceva.