El s-a intalnit, joi, la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta si a subliniat ca progresul Romaniei in stabilizarea economica este cu deosebire impresionant in contextul mediului extern nesigur si al continuarii crizei din zona euro.

"Cu toate aceste, in ciuda progreselor inregistrate de Guvern, Romania ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana. Peste 30% din populatie traieste cu mai putin de 5 dolari pe zi. As dori sa atrag atentia asupra persoanelor care traiesc cu un venit atat de mic, inclusiv populatia roma de aici, din Romania, si din alte parti ale Europei. Consider ca este un imperativ moral pentru toate guvernele sa instituie sisteme de asigurari sociale pentru cei mai saraci si sa investeasca in invatamant si sanatate pentru cei care sunt cel mai nevoiasi", a spus presedintele Bancii Mondiale, dupa intalnirea cu premierul Ponta, noteaza Mediafax.

Seful BM: Venitul mediu al romanilor a crescut la aproape jumatate din media europeana

Jim Yong Kim a apreciat faptul ca venitul mediu al romanilor a crescut de la un sfert din media europeana la aproape jumatate din media europeana, iar veniturile a 40% din populatie, respectiv ale categoriilor cu cele mai mici castiguri, cresc mai repede decat cele ale restului populatiei.

Presedintele Bancii Mondiale a remarcat si faptul ca deficitul fiscal a scazut de la 7,3% in 2009 la 2,5% in 2012, ca totalul datoriei publice in PIB este de 35%, in comparatie cu media Uniunii Europene care este de 83%, iar in ultimii trei ani, cresterea a fost pozitiva, iar inflatia coboara spre tinta stabilita de banca centrala.

Premierul Victor Ponta a amintit, la randul sau, ca Romania beneficiaza de suportul financiar al Bancii Mondiale pentru modernizarea administratiei publice si a sistemului de asistenta sociala. El a amintit insa ca au existat si intarzieri nepermise in implementarea programului sustinut de Banca Mndiala privind modernizarea infrastructurii de justitie, unde gradul de utilizare a creditului de 110 milioane euro este de sub 50%.

Ponta a solicitat Bancii Mondiale sprijinul pentru o analiza a potentialului sectorului minier din Romania, dar si asistenta pentru infiintarea unei unitati de implementare a politicilor publice la Cancelaria primului-ministru.

"Un prim-ministru este atat de eficient pe cat reuseste sa implementeze, nu doar sa construiasca sau sa prezinte politici publice. Problema administratiei romanesti, egala cu a altor administratii, este cea a implementarii unor programe si strategii extrem de bune si am solicitat presedintelui Kim un sprijin personal pentru un prim-ministru tanar si nou in functie, acela de a avea in cadrul Cancelariei primului-ministru o unitate de implementare a politicilor publice, o unitate care si-a dovedit eficienta in asistarea altor premieri si altor guverne din lume", a adaugat premierul Romaniei.