"Noi credeam ca era (carne de) vita", a declarat Barthélémy Aguerre pentru AFP. "Pentru noi, codul de opt cifre identificand paletii incriminati, pe care Agentia de lupta impotriva fraudelor il considera o referinta vamala pentru carnea de cal congelata, nu corespunde unui cod vamal, ci unui cod de articol. L-am luat drept un cod de articol si nimic altceva", a insistat Aguerre.

"Daca am fi vrut sa fraudam, am fi schimbat aceste etichete cu acest cod. Si am fi returnat facturile", a adaugat acesta. "Nu stiu cine" se afla la originea fraudei, a declarat el pentru postul de radio Europe1. "Am fost uluit" de acuzatiile formulate de catre autoritatile franceze, a precizat el.

Acestea din urma au declarat joi ca Spanghero stia ca revindea drept carne de vita carne de cal si ca si-a inselat clientii.
"Cred ca voi face dovada nevinovatiei noastre, a nevinovatiei mele, in orice caz, si a nevinovatiei colaboratorilor mei", a adaugat Aguerre

"De cand a aparut problema, am analizat loturi de carne, iar in unele am gasit vita si cal amestecate, ceea ce dovedeste ca nu Spanghero a comis escrocheria. Escrocheria vine de altundeva?", a dat el asigurari. "Guvernul a actionat un pic mai repede, pentru ca acest lucru pune in mare dificultate intreprinderea si cei 300 de salariati", a adaugat Aguerre.

Potrivit Agentiei franceze de Lupta Impotriva Fraudelor, scandalul european al carnii de cal etichetat in mod fals vizeaza 750 de tone de carne utilizata la producerea a peste 4,4 milioane de portii frauduloase, vandute in 13 tari europene.

Potrivit acestei agentii, Spanghero, furnizor de carne al Findus, a "receptionat" timp de sase luni pachete de 25 de kilograme insumand 750 de tone de carne de cal, "cu eticheta vamala" corespunzand carnii de cal, asa cum au aratat facturi confiscate intre un trader cipriot si societatea franceza cu sediul in sud-vest.

Din cele 750 de tone, 550 de tone au fost livrate instalatiei luxemburgheze Comigel cu eticheta de "carne de vita de origine UE", dar avand un cod vamal care semnaleaza ca este carne de cal.

Aceste 550 de tone au fost utilizate la prepararea a peste 4,5 milioane de produse faruduloase, vandute de catre Comigel unui numar de cel 28 de intreprinderi din 13 tari europene, potrivit directoarei Directiei de lupta impotriva fraudelor Nathalie Homobono.

Spanghero este suspectata de "inselatorie economica" si va fi atacata in justitie, a declarat Benoit Hamon, ministrul francez pentru Consum, care a promis "asanarea filierei".