Cei care lucreaza cu metale pretioase sunt disperati. Romanii nu mai cumpara podoabe, si chiar daca fac asta prefera sa dea la schimb unele vechi si sa achite doar manopera.

Elena Balas iubeste bijuteriile si ii place ca din cand in cand sa isi cumpere unele noi. Cum nu are multi bani incearca sa se descurce."Am dat si am luat cercei. Ies putin in pierdere", spune Elena Balas, clienta.

Atunci cand podoaba are mai multe grame, clientul ia diferenta, dar la jumatate din pretul de vanzare al aurului. "In felul acesta mai exista posibilitatea ca sa vinzi bijuterii si cumparatorii sa poata obtine o bijuterie noua. Datorita faptului ca cererea este tot timpul mai mare decat oferta, pretul aurului nu va fi decat crescator", spune Mihail Pacioanu, director Federatia Metalelor si Pietrelor Pretioase si Semipretioase.

Altfel spus daca vreti sa investitii pe termen lung cumparati lingouri. Puteti sa incercati si la banci. Piraeus vinde lingouri si monede din aur. Aici un lingou de aur, de 10 grame, te costa 1.650 lei. Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din Romania după valoarea activelor, va vinde si ea lingouri de aur, insa din a doua parte a anului.

Din 2008 incoace pretul aurului s-a dublat. Astfel, acum un gram de aur costa 137 de lei, fata de 67 de lei in 2008.