"In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al DNA a transmis (...) cererea si referatul intocmit in cauza, in vederea sesizarii ministrului Justitiei pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Adrian Gurzau, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Cererea procurorilor anticoruptie are in vedere faptul ca (...) s-a emis ordonanta de punere in miscare a actiunii penale fata de Adrian Gurzau", se precizeaza intr-un comunicat al DNA remis presei.

Potrivit DNA, in dosar exista date si probe din care rezulta ca deputatul Gurzau ar fi comis fapte de coruptie.

"In perioada 8 aprilie 2015 - 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru si, incepand cu data de 2 iulie 2015, presedinte al Consiliului de Administratie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis inculpatului Gurzau Adrian, deputat in Parlamentul Romaniei si administrator in fapt al unei firme, care a si acceptat promisiunea, intocmirea unui contract de prestari servicii intre firma respectiva, in calitate de prestator si SC Carpatica Asig SA, in calitate de beneficiar", se arata in comunicat.

Conform sursei citate, contractul respectiv a fost incheiat in data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea si in complicitate cu Angela Toncescu. Contractul avea ca obiect furnizarea, de catre firma controlata de deputat, a unor servicii specializate de relatii cu clientii, info-line, contact center vanzare si marketing, pe o durata minima de cinci ani.

"Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilita la suma de 10.000 de euro + TVA, platita de SC Carpatica Asig SA lunar, iar pentru urmatoarele 60 de luni valoarea contractului ar fi fost de 4.000 de euro + TVA, pe fiecare luna. Asadar, valoarea totala a contractului pe perioada preconizata este de 270.000 de euro + TVA. Contractul incheiat a fost pagubos pentru SC Carpatica Asig SA, in contextul in care, la momentul incheierii, societatea de asigurari avea un departament compus din patru angajati ai societatii, care desfasurau activitati similare, la costuri mult mai scazute", se mentioneaza in comunicatul DNA.

In schimbul acestor promisiuni si al incheierii contractului, incepand cu 8 aprilie 2015 si pana in 14 martie 2016, Adrian Gurzau a sustinut ca isi exercita influenta pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Aceasta ar fi constat in influentarea votului din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al SC Carpatica Asig SA si pentru ca aceasta sa nu fie sanctionata pentru nereguli constatate in activitatea sa anterioara.

"Totodata, deputatul Gurzau Adrian, prevalandu-se de calitatea de demnitar si de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor, si-a traficat influenta asupra unor membri din conducerea ASF, astfel incat membrii Consiliului ASF sa aprobe prelungirea perioadei de redresare pe baza de plan a SC Carpatica Asig SA, desi, prin adresa Directiei de supraveghere si control - Sectorul asigurari-reasigurari din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea starii de insolventa a SC Carpatica Asig SA", mai sustin procurorii anticoruptie.

In acelasi dosar, procurorii DNA au dispus retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor Angela Toncescu, Dan Hosu si Ion-Sorin Tatu. Cei trei au fost prezentati marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.