Spitalele romanesti sunt culmea paradoxului: oficialii se plang ca nu sunt dotari, dar aparatura medicala de milioane de euro zace nefolosita. Nu sunt bani pentru niste banale calmante, in schimb, se fac investitii inovatoare si nefolositoare, in acelasi timp.

In Timisoara, la Institutul de Cardiologie, chirurgii se plang periodic ca nu au cu ce sa opereze. Acelasi Institut a primit in ultimii ani o finantare colosala pentru un corp de cladire nou. Cat a costat si cat de folosita este, aflam duminica. In spatele contractului, gasim un fost ministru al Sanatatii. „Nu are nicio legatura constructia cu functiile detinute, a fost licitatie", spune Ovidiu Branzan, fost ministru al Sanatatii.

Contractele pentru aparatura medicala sunt o alta plaga in sistem. La Spitalul Hunedoara, actualul edil a sesizat DNA-ul, dupa ce a primit de la Curtea de Conturi un raport din care reiese ca primaria ar fi fost prejudiciata cu aproape 3 milioane de euro. Spitalul hunedoarean a fost dotat ca la carte, dar povestea investitiei e plina de acuzatii la adresa fostului primar, si a managerului.

Vedem si investitii futuriste, care zac nefolosite. La Targoviste, de exemplu, inspectorii Curtii de Conturi au consemnat plati nelegale la montarea unor pompe de caldura pentru spitalul judetean. Un proiect sub patronajul fostului presedinte al Consiliului,  actualul deputat Florin Popescu, fost presedinte CJ Dambovita: "Si despre Edison, prima data cand a inventat becul, sa stiti ca cei care produceau gaz au spus ca va fi o mare nenorocire, ca o sa explodeze planeta. Iata ca acum toata lumea foloseste becul." Pompele zac insa nepornite, in conditiile in care pavilioanele spitalului aveau alte 2 surse de incalzire - pe agent termic si gaz.

La "Romania, te iubesc" vedeti pe ce investitii sunt risipite an de an fondurile destinate pacientilor.