Din suma totala, circa 2,6 miliarde de euro vor fi imprumutate doar pentru a putea plati dobanzile la imprumuturile deja luate, in crestere cu 30% fata de suma de circa 2,1 miliarde de euro platita anul acesta in acelasi scop. Bugetul alocat dobanzilor va fi astfel comparabil cu cel al Sanatatii, de exemplu.

Ponderea datoriei publice in PIB, de circa 40%, este inca mult sub pragul impus prin tratatul de aderare, de 60% din PIB, si mult mai mica decat in cazul altor state care au acum probleme privind capacitatea de a se mai imprumuta.

Spre comparatie, datoria publica guvernamentala a Poloniei era de circa 195 de miliarde de euro la inceputul acestui an, fata de doar 46,19 miliarde de euro in cazul Romaniei.

Rezulta astfel o datorie medie pe cap de locuitor de peste 5.100 de euro in cazul polonezilor si de 2.160 de euro in cazul romanilor (calculat la o populatie de 38,1, respectiv 21,4 milioane de locuitori).

Cu toate acestea, ritmul de crestere a datoriei publice este unul deosebit de ridicat. La finele lunii august nivelul datoriei a fost de peste 207 miliarde de lei, in timp ce la inceputul lui 2008 era de doar 82,3 miliarde de lei. Rezulta astfel ca in doar trei ani de criza, incluzand aici si a doua parte a anului 2008, datoria publica a Romaniei a crescut cu 150%.

Citeste si

Tara in care averea medie depaseste jumatate de milion de dolari. Unde traiesc cei mai multi milionari