La nivelul castigului salarial brut, in februarie, acesta s-a situat in Romania la 2.693 de lei, in crestere cu 0,2% fata de luna anterioara, cele mai mari niveluri ale castigurilor fiind inregistrate in activitati din sectorul economic.

In ceea ce priveste salariul mediu nominal net, valorile cele mai mari s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), respectiv 5.148 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.154 lei).

Potrivit INS, comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,7%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 115,8%.

In sectorul bugetar s-au consemnat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-0,7%), respectiv invatamant (-0,2%). Totodata, in administratia publica, castigul salarial mediu net a avut aceeasi valoare ca si in luna precedenta.

Venitul mediu al unei gospodarii a fost de 2.862 lei

Veniturile totale ale populatiei medii lunare pe o gospodarie s-au situat, in trimestrul IV din 2015, la valoarea de 2.862 lei, in timp ce cheltuielile au reprezentat 88,6% din total, in medie, respectiv in suma de 2.537 lei, arata datele INS.

In termeni nominali, veniturile totale medii lunare pe o gospodarie au reprezentat, in intervalul analizat, 1.079 lei/persoana.

La nivelul cheltuielilor totale ale populatiei, acestea au fost, in trimestrul IV 2015, in medie, de 2.537 lei/luna/gospodarie, echivalentul a 956 lei/persoana, si au reprezentat 88,6% din nivelul veniturilor totale.

Romanii cheltuiesc cel mai mult pe mancare, impozite si contributii

Datele INS mai arata ca principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

In acelasi timp, cheltuielile pentru investitii destinate cumpararii sau constructiei de locuinte, cumpararii de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, de doar 0,3%.

Potrivit INS, veniturile banesti au fost, in medie, de 2.496 lei lunar pe gospodarie (941 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 366 lei lunar pe gospodarie (138 lei pe persoana).

Salariul, principala sursa de venit

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (56,4% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (22,4%), veniturile din agricultura (2,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,6%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,3%).

De asemenea, o pondere importanta detin si veniturile in natura (12,8%), in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (11,5%).

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul IV din anul anterior, in medie, 36,8% din consumul gospodariilor.