"Asa nu se mai poate. La ora actuala sunt in greva generala 82.000 de cadre medicale in spitalele din tara. Sper ca astazi, la ora 16:00, cand se intalnesc parlamentarii din comisiile de munca si buge-finante pentru a discuta revendicarile noastre, lucrurile sa se rezolve. Fac un apel la clasa politica sa mearga azi in comisiile parlamentare si sa-si dea aviz pe revendicarile noastre in asa fel incat OUG 20/2016 si OUG 43/2016 sa se aplice corect, iar toate cadrele medicale de la asistenti pana la personalul din crese, infirmiere sa primeasca ceea ce li se cuvine", a spus Sepi, potrivit Agerpres.

Liderul sindical a mentionat ca, daca cele doua comisii isi dau aviz favorabil, revendicarile lor ar trebui sa fie votate marti in plenul Parlamentului, in caz contrar sindicalistii urmand sa treaca la boicotarea forului legislativ.

La randul sau, presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, a precizat ca, practic, serviciile medicale sunt asigurate de o treime din personalul medical din spitale, singurul inconvenient fiind cresterea timpului de asteptare in preluarea cazurilor.

Luni dimineata, in fata Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca un grup de cadre medicale afisau pancarte pe care scria "Spunem stop umilirii cadrelor medicale" sau "Greva generala".

Marius Sepi declara, la sfarsitul saptamanii trecute, ca sindicalistii membri ai Federatiei Sanitas vor declansa luni, de la ora 7:00, greva generala in toate spitalele din tara ca urmare a faptului ca nu au ajuns la o solutie cu autoritatile pe Legea salarizarii unitare.

Acesta este ultima etapa a actiunilor de protest ale Federatiei, care au fost demarate in septembrie, prin organizarea, in fiecare zi de marti, a unei actiuni denumite generic "O marti a Sanitas", pe 20 septembrie fiind pichetat Ministerul Muncii, pe 27 septembrie Ministerul Finantelor Publice, pe 4 octombrie Ministerul Sanatatii si pe 11 octombrie Palatul Parlamentului. Pe 12 octombrie a avut loc o greva japoneza, cu purtarea de banderole albe.

Sindicatele din Sanatate sunt nemultumite pentru ca personalul TESA si functionarii publici, medicina scolara si asistenta sociala nu au primit majorari salariale pentru intermediul OUG 20 si OUG 43 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016. Solutia propusa de sindicate a fost de includere a modificarilor in ordonanta atunci cand va fi dezbatuta in Parlament.