Prezent la lansarea Cartei albe a IMM-urilor din Romania, seful Guvernului a aratat ca pentru infiintarea unei firme sunt necesare, in prezent, in medie zece zile, dar ca oficialii UE recomanda ca aceasta durata sa fie redusa la o medie de trei zile, informeaza Mediafax.

"Ne propunem sa ajungem la acest termen de trei zile si cred ca este realizabil", a afirmat Boc.

Prim-ministrul a asigurat ca reducerea termenului de infiintare a unei firme, solicitata si de catre mediul de afaceri, se fla pe agenda imediata a Guvernului.

La evenimentul care a avut loc astazi, Boc a discutat si despre ministrii care au primit sarcina sa rezilieze contractele UE intarziate sau cele cu licitatii trucate. Decizia a fost impusa de nivelul foarte scazut al rambursarilor efective de bani europeni pentru lucrari efectuate, sustine Emil Boc.

"Vom fi extrem de duri si necrutatori ca si Guvern cu firmele si cu autoritatile publice in special care nu realizeaza corect licitatii sau au intarzieri in derularea proiectelor. Am cerut expres ministrilor sa rezilieze contracte, adica sa le anuleze, daca sunt greseli de licitatii sau intarzieri nejustificate in derulare", a spus premierul.

La sfarsitul saptamanii trecute, acesta a anuntat ca in ultima sedinta a comitetului interministerial pentru fondurile europene s-a analizat posibilitatea rezilierii contractelor celor care, in sase luni de la semnarea documentelor, nu incep lucrarile.

Boc a avertizat atunci ca licitatiile gresite si conflictele de interese de la nivel local pot compromite absorbtia fondurilor europene si le-a cerut autoritatilor implicate in proceduri de licitatie transparenta si responsabilitate maxima si sa nu elaboreze caiete de sarcini "cu dedicatie".

Avertizarea legata de rezilierea contractelor intarziate a fost formulata de mai multe ori de catre seful Guvernului in ultimele luni, dar fara numeroase masuri concrete in acest sens.

Premierul a aratat ca "lucrurile stau relativ bine" in ceea ce priveste depunerea, aprobarea si semnarea de contracte, dar cu mult mai prost la implementarea acestora, respectiv la rambursarea efectiva de bani din lucrarile efectuate.

"Daca sunt in general rambursari efective de peste 2,6 miliarde euro, doar un miliard de euro reprezinta bani efectiv lucrati, iar 1,6 miliarde euro sunt constituiti din prefinantari acordate autoritatilor locale sau firmelor la incheierea contractului, ori noi la Uniunea Europeana nu suntem analizati dupa prefinantari, ci dupa rambursarile efective, unde problemele inca sunt majore. Sunt extrem de nemultumit de modul in care autoritatile publice si uneori chiar si firmele procedeaza la capitolul privind rambursarile efective", a spus prim-ministrul Romaniei.

Rambursarile platite Romaniei de catre Comisia Europeana pentru proiectele finantate din fonduri comunitare totalizau la sfarsitul lunii iunie, aproximativ 650 milioane de euro, respectiv aproximativ 3% din totalul celor 20 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013, conform datelor prezentate de seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Catalin Vatafu, consilier de stat al premierului Boc.

Totodata, surse oficizale au declarat saptamana trecuta ca Guvernul ia in calcul reducerea la jumatate a plafonului in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor pentru care sunt alocate fonduri UE, de la 30% la cel mult 15% din valoarea contractului, dupa ce a constatat ca multe dintre firmele care contracteaza banii nu mai trimit acte de decont.

Citeste si:

Al doilea om dupa Zuckerberg, in carti pentru Trezoreria SUA. Cum a devenit COO-ul Facebook cea mai puternica femeie din Silicon Valley. FOTO

Cursul se tempereaza. Leul s-a apreciat usor la inceputul sedintei, euro scade sub 4,28 lei