Comitetul confederal al CNS "Cartel Alfa" a decis declansarea actiunilor de protest de lunga durata, nemultumit de faptul ca Executivul nu are un dialog social real si nu respecta angajamentele luate prin programul de guvernare.

Astfel, in tara, in fiecare zi, cate doua filiale ale confederatiei sindicale vor organiza pichete in fata prefecturilor din cate doua judete. De asemenea, in Bucuresti va avea loc, in fiecare saptamana, un pichet in fata Palatului Victoria, in ziua sedintei de Guvern.

Una dintre revendicarile sindicalistilor se refera la modificarea Legii dialogului social in forma propusa de partenerii sociali.

"Cand se afla in opozitie, coalitia de guvernamant se angaja sa modifice legislatia muncii pentru a debloca negocierea colectiva si dialogul social. Sub presiunea organismeleor financiare internationale si a multinationalelor, Guvernul refuza modificarea Legii dialogului social", a mai spus Bogdan Hossu, citat de Mediafax.

Sindicalistii mai cer garantia unei plati decente, adica un salariu minim brut pe tara de cel putin 1.000 de lei in 2014.

In opinia lor, cresterea salariului minim la o valoare care sa acopere intr-o mai mare masura costurile de trai are si avantaje economice prin combaterea evaziunii fiscale pe piata muncii, cresterea consumului intern, reducerea numarului de beneficiari de venit minim garantat sau de persoane active asistate social si ar aduce venituri suplimentare la bugetul de stat.

"La nivel european se discuta introducerea unui salariu minim national care sa reprezinte 60 la suta din salariul mediu al tarii, ca politica de reducerea a decalajelor si inechitatilor sociale. In prezent, in Romania, salariul minim este la un nivel scazut raportat la salariul mediu, de numai 34 la suta", a mai spus presedintele "Cartel Alfa".

Sindicalistii mai cer oprirea concedierilor fara masuri de protectie sociala.

"Este inadmisibil ca Guvernul sa fie preocupat doar de inchiderea de intreprinderi, in care se concediaza simultan mii de persoane fara a le fi asigurate masuri de protectie sociala. Guvernul a respins masura introducerii somajului tehnic, care sa vina in sprijinul salariatilor si intreprinderilor aflate in dificultate temporara, in ciuda raportului Ministerului Muncii care arata impactul favorabil al acestei masuri prin economii la buget. De asemenea, printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a blocat accesul persoanelor disponibilizate la salarii compensatorii, iar OUG 77 a impus concedieri in sectorul bugetar, in forma procentuala, fara a fi realizata in prealabil nicio analiza si fara a se stabili criterii", a precizat Hossu.

Potrivit calendarului de proteste stabilit de "Cartel Alfa", prima actiune va avea loc marti, la ora 15.30, in fata prefecturii din Tulcea, fiind urmata de proteste similare in 2 octombrie, in Maramures si Arges, in 3 octombrie, in Arad, Satu Mare si Bacau si in 4 octombrie, in Constanta si Bihor.

Liderul sindical a precizat ca planificarea protestelor a fost facuta pana in luna decembrie, dar acestea vor putea continua si in 2014, daca Guvernul nu va identifica solutiile cerute.