La Brasov, Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" nu mai face inscrieri in acest an. Mai rau, numarul studentilor existenti este atat de mic incat taxele lor nu mai acopera cheltuielile. In consecinta, directorul centrului academic le-a prezentat clientilor sai mai multe optiuni.

Studentii spun ca ofertele care li s-au facut sunt pentru multi inacceptabile, dar se feresc sa vorbeasca deschis.

"Sa alegem sa ne creasca taxa. Noi avem un contract pe 3 ani de zile si nu se poate mari taxa, sa alegem transferul la Bucuresti, va dati seama ca nu toti avem posibilitati sau sa semnam cererea de transfer de la frecventa zi la fara frecventa", spune o studenta.

Cei din conducerea centrala a universitatii sustin ca e vorba despre o neintelegere si ca nu se va schimba nimic, doar ca tinerii, revoltati, au inregistrat discutiile.

Studenti: Nu aveti nicio solutie, decat solutii foarte proaste.
Conducerea scolii: Noi va propunem dumeavoastra sa treceti la cursurile de frecventa redusa. Daca dumneata nu vrei, noi putem sa te trecem la zi, putem sa te trimitem la Bucuresti sa faci la zi.

"Nu sunt tratati studentii cum ar trebui sa fie tratati si sunt storsi de bani si nu li se preda o materie ok. Primesc diploma oricum numai sa plateasca acea suma de bani", spune Mihai Eduard, student.

Multe alte universitati particulare au inceput sa aiba probleme si din cauza numarului din ce in ce mai mic de elevi cu diploma de bac.

La Universitatea "Alma Mater" din Sibiu, din 21 de specializari au ramas doar trei, iar din 5000 de studenti putin peste 500. Laboratoarele dotate cu milioane de lei stau degeaba.

Profesor: In fiecare calculator sunt programe de cate 3000-3500 de euro bucata.
Reporter: Acum le mai folositi?
Profesor: S-a incheiat ultima promotie de studenti la psihologie, raman disponibile. Fara nicio utilizare.

La aceasta situatie, spune rectorul universitatii, au contribuit si taxele tot mai mici cerute in invatamanul de stat.

"Studentul se duce la un invatamant de stat care este considerat mult mai sigur, nu poti face calitate fara bani", declara prof. univ. dr. Nicolae Georgescu, rectorul universitatii Alma Mater, Sibiu.

Anul trecut, guvernul a decis inchiderea mai multor universitati private si lichidarea a peste 100 programe de studii care nu indeplineau criteriile de acreditare.